Újra ellátogattunk a Mátra éléskamrájába és Dávád Krisztinával fakanalat ragadtunk.A téli hónapok szezonális, gyógyhatású gombáiból egy fenséges gombalevest készült,majd szabad tűzön vajas tésztából erdei gombás falatkák sültek. Videónk első részében azt nézhetitek meg, hogyan készült el a leves.

Erdei gombaleves gyógyhatású gombákból

Hozzávalók:

10 dkg kucsmagomba 10 dkg Júdásfüle gomba 10 dkg vargánya gomba. (Készíthetjük szárított gombákból is.) vöröshagyma csontleves alap ½ liter (ha nincs, húsleves kockával is készíthető) 20 dkg csirkemell filé felkockázva 20%-os tejszín vaj petrezselyem parmezán sajt szarvasgomba A díszítéshez és az étvágy fokozásához roppanós sajtos rúd.

Elkészítés:

Előzőleg beáztatjuk a szárított gombákat, mikor vissza puhultak, aprítjuk, kockázzuk. Lábasba vajat dobunk rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk. Erre kerül a felkockázott erdei gomba. Jól megpároljuk, utána belekeverjük a felkockázott csirkemell filét. Nem kell nagyon fűszerezni, mert a következő művelet lesz az alaplével való felengedés, és mivel az alaplé már egy komoly eszencia így nem kell fűszerezni.

Ha nincs alaplevünk, használható helyette a jó a bevált erőleves, vagy húsleves kocka. Ha a leves felforrt, egy késhegynyi vargánya gomba koncentrátumot bele lehet keverni. Ezután jöhet a tejszín ami lágyabbá, selymesebbé varázsolja ezt a csodás levest. Végül az apróra vágott petrezselyem jöhet ízlés szerint. Ha az ízeket szeretnénk tovább fokozni, reszelt parmezán sajttal és szarvasgombával megtehetjük. Jó étvágyat kíván a Mátra éléskamrája!

2024. 01. 07.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó és videó: Gyetvai Péter