A közel 4 km-es külterületi szakaszon meglévő földút stabilizálása a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” elnevezésű projekt keretében valósult meg a HE-DO kivitelezésében.

A munkaterület átadásra 2023. szeptember 18-án került sor, a kivitelezésre 5 hónap állt rendelkezésre. A HE-DO szakemberei a kiszolgáló úton kiemelték a földet, majd a geotextília fektetést követően megépítették a zúzottkő szórt útalapot. Azelső 300 m-es útszakaszon egy réteg aszfaltburkolat beépítése is megtörtént ezután 0,5-0,5 méter szélességben elkészült a nemesített padka is.

Pintér Gábor, a HE-DO főépítésvezetőjének tájékoztatása szerint a folyamatos mezőgazdasági járműforgalom mellett, illetve az időjárást figyelembe véve a földmunka, a geotextília terítés, és a szórt útalap építése párhuzamosan történt meg.

„A csapadékos őszi és téli időjárás miatt sajnos nem tudtunk a tervezett tempóban dolgozni a 2023-as év végén. Szerencsére a 2024 januárja csapadékmentes volt, így a szállító tehergépjárművek és a bedolgozó géplánc kapacitásnövelésével sikerült a lemaradást ledolgozni” – mondta Pintér Gábor, a HE-DO főépítésvezetője.

A felújított szakasznak köszönhetően az erre közlekedő mezőgazdasági gépek földekre történő kijutása egyszerűbbé válik. A készre jelentést követően a szalagvágásra 2024 február 16-án került sor.

2024. 02. 19.
Fotó: illusztráció