Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia elnöke 5 évvel ezelőtt vette a fejébe, hogy minél több kisiskolást vezet be a síelés rejtelmeibe. Munkatársaival karöltve elindította a Minden mátrai gyermek tanuljon meg síelni! kezdeményezést, mely olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy azóta közel 1500 gyermeknek szereztek felejthetetlen élményeket.

„Gyermekkoromban asztmás voltam, így a szüleimmel sok időt töltöttünk a mátraszentimrei házunkban. A kristálytiszta levegő és a hegy csodás titkai már kissrácként megfogtak, de a síelés iránti rajongásomat is a Mátrának köszönhetem. Alig múltam 5 éves, amikor a kis, piros lécemen először csúsztam – pontosabban, kezdetben csak botladoztam – a havon. A sok gyakorlás aztán meghozta a gyümölcsét, amikor csak tehettem, lécre álltam, sítáborokba, idővel pedig versenyekre jártam. Olyannyira az életem részévé vált a síelés, hogy felnőttként eldöntöttem, igyekszem minél több fiatalnak, gyermeknek átadni azt a hihetetlen élményt, amit ez a sport kínál” – meséli Klausmann Viktor.

Klausmann Viktor és lánya, Tamara

A festői szépségű kékestetői és mátraszentistváni lejtőkön az elmúlt 5 évben közel 1500 gyermek ismerkedhetett meg a síelés alapjaival. A parádi, a gyöngyösi, a visontai, a markazi és az abasári iskolások évek óta visszajárnak hozzájuk. A programra egyébként bármelyik általános iskola benyújthatja a pályázatát, a Magyar Síakadémia munkatársai mindenben segítenek az érdeklődő intézményeknek. A Mátraszentistváni Sípark és a Kékestetői Sícentrum komoly kedvezményt ad a pályahasználati díjakból, a Síakadémia támogatói pedig a sífelszerelés kölcsönzési árából.

S bár a szlogenjük úgy szól, hogy „Minden mátrai gyermek tanuljon meg síelni!”, a kezdeményezés napjainkra már a megyehatáron is túlnyúlik. „A Magyar Síakadémia támogatóinak köszönhetően immár a Máltai Szeretetszolgálat által patronált hátrányos helyzetű gyermekek is érkeznek a Síparkba, hogy megtanulják szépen ívelni a hóekét. Leírhatatlan élmény, amikor nagy, csillogó szemekkel csodálják a Mátrát, a méteres havat, s élvezik a síelés minden egyes pillanatát. Az pedig szinte már megható számomra, milyen sokan gondolták úgy, segítik elképzeléseinket. Egymásra találtunk egy magyar tulajdonban lévő, téli sporteszközöket forgalmazó céggel is, az ő támogatásuknak is köszönhetően utaznak és laknak a Mátrában a gyermekek” – mondja Viktor.

Hozzáteszi, bár gyermekeket oktatni a legnagyobb élmény, kollégáival együtt természetesen a felnőtteket is várják. „Sokan azt hiszik, hogy ez a sport az uraké, de mi szeretnék bebizonyítani, hogy nálunk és velünk olcsón, gyorsan, biztonságosan és nevetve is meg lehet tanulni síelni! Terveink közt szerepel, hogy a következő síszezonban csoportos utazásokat szervezünk a lengyelországi sípályákra, de akik nem szeretnének addig várni, tanuljanak a Síakadémiával a Mátrában! Az élmény és a jókedv garantált!”

2019. január 16.

Szerző: Korepta Lilla

Fotó: beküldött