Az Egri Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén Sirokban található az egyetlen, felső küszöbös veszélyes üzem, ahol a napokban belső védelmi terv gyakorlatot tartottak.
Az eseményen arra fókuszáltak, hogy egy káreseménynél, az előre kidolgozott védelmi tervek alapján hogyan lehet az üzemi területen belül hatékonyan megszervezni a mentést: a gyárterület teljes kiürítését, a beavatkozók értesítését, a szomszédos üzemek és a település vezetőinek tájékoztatását.

Sirok település polgármestere az üzem tájékoztatása alapján életbe léptette a külső védelmi tervet, mely összefoglalja, mit kell tenni a településnek az üzemben kialakult káreset hatásaival összefüggésben. A polgármester elsődleges feladata ilyen esetben a lakosságvédelmi intézkedések megtétele: az ott élők tájékoztatása, szükség szerint elzárkózás elrendelése, az üzemi területről kimenekített személyek elhelyezése és ellátása. A település vezetője ezen feladatok végrehajtása érdekében összehívja az operatív törzset, szükség esetén segítséget kér a helyi, vagy a megyei védelmi bizottság elnökétől.

A jogszabályban előírt gyakorlatot az üzemben lévők és az operatív törzs tagjai is kellő rutinnal, de minden elemre külön figyelmet fordítva hajtották végre.

Forrás: http://heves.katasztrofavedelem.hu