Tudod ki az igazán erős? Az, ki éjjel a könnyeit párnájába fojtja, szívét, lelkét ezer bánat, s gond nyomja. Mégis mikor eljő a reggel, a legjobb formáját mutatja, s bánatát egy mosoly mögé bújtatja. Igen, ő az igazán erős ember!”

– Ezt az idézetet a facebook oldaladon olvastam. Azt sugallja, hogy a gyönyörű képei mögött komoly lelki fájdalom bújik meg.

– Egyedül nevelem a két gyermekemet. A kislányom halmozottan fogyatékos, így itthon vagyok vele, őt ápolom. Munkát vállalni nincs lehetőségem, hiszen neki a nap 24 órájában segítséget kell nyújtanom, mellette kell lennem.  Az alkotás számomra egyfajta terápia: rajzolás közben szabadon szárnyal a fantáziám, megkönnyebbülök, kikapcsolok, kirajzolom az érzelmeimet. Erre nagy szükségem van, s többet is ér, mint bármilyen gyógyszer.

– A rajzoláson kívül mi az, ami egy ilyen iszonyatosan nehéz helyzetben fel tudja tölteni, ami segít talpon maradni?

– A mindennapi apró örömökből töltekezem, ilyen például a kisfiam szeretete is.

Bozó Évával beszélgettünk

– Régóta rajzol?

– Óvodás koromban figyeltek fel arra, hogy ügyesen forgatom a ceruzát, de komolyabban csak középiskolás koromban kezdtem ezzel foglalkozni. Grafikus szerettem volna lenni, de sajnos első körben nem jött össze, így dekoratőrnek tanultam. Szerencsére két év múlva valóra válhatott az álmom és bejutottam a grafikus-képzésre. Főként a ceruzarajzokat kedvelem, az elmúlt időszakban a grafit mellett a pasztellceruzát is elkezdtem használni. A természetet ábrázoló képek készítése mellett terveztem már például autódekorációt is.

– Lenyűgözőek a rajzai, melyek főként lovakat ábrázolnak.

– Kisgyermekkorom óta rajongok a lovakért, ez valamiféle belső kötődés nálam, amit nem tudok megmagyarázni. Imádom a természetet, az állatokat, de mindig is lovak voltak a kedvenceim. Sajnos eddig nem sok alkalmam volt lovagolni, de még nem tettem le arról, megtanuljak. Nyilván ennek több akadálya is van, legfőképp az idő.

– Mi történik az elkészült rajzokkal?

– Nagy részük az otthonunkat díszíti, de rendeztem már a kislányom részére jótékonysági árverést is belőlük, s a befolyt összeg segítségével egy járást támogató eszközt vásárolhattam neki. Kiállításokra is hívnak, bemutattam már a képeimet Egerben, a megyei könyvtárban is, de itt, helyben, Bükkszéken is, az itteni kézművesekkel közös tárlaton.

– A közeljövőt tekintve milyen tervei vannak?

– A családom ellátása számomra a legfontosabb, de mindenképpen folytatom az alkotást. Az állatokat nagyon szeretem, de jelenleg itthon nincs négylábú kedvencünk, így valamikor majd nagyon szeretnék magunk mellé egy szőrgombóc kiscicát.

Bozó Éva saját rajzaiból egyedi falinaptárat készített a 2019-es évre. Aki rendelni szeretne, Éva facebook oldalán keresztül fel tudja venni vele a kapcsolatot: https://www.facebook.com/BozoEvaEvrien

A szerkesztőség természetesen már rendelt a különleges naptárból.

Szerző: KékesOnline, Burián Orsolya
2018. 11.15.