A kisgyermekes szülők gyakran keresnek olyan útvonalakat, melyek a picik társaságában kis alkalmasak egy rövidebb kirándulásra, sétára. Az alábbi összeállításban olyan könnyen megközelíthető, és autóval, de akár babakocsival is viszonylag akadálymentesen elérhető, mégis számos élménnyel rendelkező helyszínt ajánlunk, melyek az egész család számára kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.

Sástó és a Béka tanösvény

A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava, 507 méteren található a tengerszint felett. A pár évvel ezelőtt korszerűsített turisztikai központ környékén számos mód kínálkozik arra, hogy a gyermekek és a szülők is jól érezzék magukat. Sástóról és környezetéről akár azt is elmondhatjuk, hogy olyan, mint egy nagy játszótér: a réten hinták, mászókák, fából épített játékok és színes állatfigurák várják a gyermekeket, de természetesen megtekinthetjük a kilátót, etethetjük a kacsákat, szülőként pedig nagy körsétákat tehetünk a szépen kövezett sétányon, amíg gyermekünket a babakocsiban ringatjuk a friss mátrai levegőn. A környék legnagyobb attrakciója azonban a Béka tanösvény nevet viselő 1 km hosszúságú sétaút, melyen a Farkas-kút forrásig juthatunk szép, erdei környezetben. Utunkat végig információs táblák, fából készült erdei elemek, például hatalmas, színes gombák, játékos fejtörők, helyi érdekességeket bemutató fotók és ismertetők kísérik. Ne felejtsünk el poharat, vagy kulacsot vinni magunkkal, hogy a célpontban megkóstolhassuk a Farkas-kút kristálytiszta, üdítő vizét. A tanösvény, száraz időben, babakocsival is tökéletesen járható.

Kékestető – Montán Bükkerdő és a „mókuspark”

Hazánk teteje, az 1014 m magas Kékestető télen és nyáron is közkedvelt, keresett úti cél. A téli sportok szerelmesei és az aktív pihenést kedvelő gyalogos túrázók tömegei mellett azonban a családok számára is rejteget izgalmas természeti opciókat. A Tv-torony kilátójában vagy az Angyalok-tisztásán felállított játszótéren eltöltött vidám percek után, ha egy könnyű, de tartalmas erdei sétára vágyakozunk, akkor az Országos Kéktúra útvonalán érdemes elindulunk a TV-torony mögött. A több mint 1100 km hosszú országos jelvényszerző túramozgalom ezen szakasza egy páratlan szépségű, úgynevezett montán bükkerdőben kanyarog, ami az Mátra legimpozánsabb erdeinek egyike. Könnyű sétautunk a Csonka-villa épülete előtt fut be az Állami Gyógyintézet hatalmas parkjába, ahol télen a fenyők havas ruhájában gyönyörködhetünk, míg nyáron itt, akár 10-15°C-al is hűvösebb lehet a sík területeken tomboló kánikulánál. A park területén találjuk a Kékes-forrást, de a legnagyobb közönség kedvenc az itt élő erdei mókus család, akik szívesen elfogadják kezünkből a magunkkal hozott diót és mogyorót.

Bőgős-rét és a Szénégetők útja

A Felső-Mátra vadregényes, több esetben az igazi vadonra emlékeztető erdei között is találunk olyan sétautat, amely kisgyermekkel, de még babakocsival is teljesíthető. A mátraszentistváni elágazásnál fekszik a Bőgős-rét, mely már évtizedekkel ezelőtt is közkedvelt autós pihenő volt. Az erdőkkel és hegycsúcsokkal körülölelt rét megfelelő lehet egy vasárnapi piknikhez, egy sütögetéshez vagy éppen csak egy önfeledt gyermeki szaladgáláshoz. A rét mellett nemrégiben kialakított pihenő padokat és asztalokat, kerékpártárolót, sőt, még nyársaló helyet is találunk. A fenyőfasorral szegélyezett Szénégetők útja tansövényen, terepen is használható babakocsival is végig tudunk sétálni, közben a Felső-Mátra múltjáról, jelenéről, és az itt élők egykori fő hivatásáról, a szénégetésről is informálódhatunk a kihelyezett táblák és a mesterséget szemléltető elemeknek köszönhetően. A Szénégetők útján végigvezető piros kereszt turistajelzésen egy fiatal erdőben akár a közeli, körülbelül 1 km távolságban található Mátraszentimrére is átmehetünk, a település parkjának aljában játszótér és focipálya is rendelkezésre áll egy felejthetetlen kikapcsolódáshoz.

 

2019. március 16.

Kékes Online, Demecs Norbi

Képünk illusztráció.