Tudták, hogy a szilvásváradi ősemberbarlangban található a világ legrégebbi csontfuvolája? Vagy azt, hogy több mint 44000 éves csontnyílhegyeket is találtak ott? Regős József, vagyis Mókus bácsi elmeséli a múlt elfeledett titkait. Kalandra fel!

Hogyan lett a természet szerelmese, s mióta foglalkozik túravezetéssel?

Öten voltunk testvérek, velük, az unokatestvéreimmel és a szüleimmel rengeteget túráztunk, ők azok, akik megismertették, megszeretették velem a természetet. A 70-es években elvégeztem a túravezetői tanfolyamot, de már előtte is sok túrát vezettem. Nem voltam soha teljesítménytúrázó, eredetileg barlangkutatással foglalkoztam. 20 éve költöztem Szilvásváradra, itt döntöttünk úgy egy páran, hogy jó lenne nemcsak a Szalajka-völgyet, de számos más szépséget is megmutatni az idelátogató turistáknak, diákoknak, hisz ezernyi szépséget és történetet rejt a környék.

Sokan csak Mókus bácsiként hívják önt. Honnan a nem mindennapi név?

Ez egy érdekes történet. Volt a településnek egy idegenforgalmi menedzsere, aki mondta, hogy szükség lenne állandó, gyalogos és kerékpáros túrákra is. Előbbieket egy idő után mókus túráknak hívtuk, és mivel többnyire én vezetettem ezeket, így rám ragadt a név. Ma már szinte mindenki így ismer.

Regős József, Mókus bácsi (Fotó: Timkó Attila)

Merre vezetnek a tematikus túraútvonalak?

Nagyon sokféle témájú, történetű és távú túraútvonal bejárható, egyénileg kiválasztható, hogy kit, melyik érdekli. A legkedveltebb és legismertebb persze az ősember barlang. Azonban ha egy átlagutazó, aki megmássza a hegyoldalt, kifújja magát és már fordul is vissza, valójában nem is tudja, hogy világszerte egyedülállónak számító érdekességeket rejt a barlang. Itt találták meg a világ legrégebbi fuvoláját, ami egy 30000 éves rétegből került elő. Ez egy barlangi medve combcsontjából készült, egy ismerősöm, akit érdekel a régészet, kifaragott egy ugyanilyet disznó lábszárcsontból, és meg is tudta szólaltatni. A másik kuriózumnak számító leletanyag az aurignac-i kultúra emléke, ezek radiokarbonos, vagyis a C14-es vizsgálat által 44300 +/-1600 évesre becsült csontnyílhegyek. De van itt egy medvetükör, ami tulajdonképpen egy sziklaél. Ezt a barlangi medve koptatta tükörfényesre több ezer év alatt, méghozzá úgy, hogy hozzádörgölőzött. Ezenkívül számos utat járhatunk végig, például a grófnő útját, ami az egykori Keglevich – Erdődi – Wessely – Pallavicini tulajdonban lévő kastélytól egy vadgesztenyesorral szegélyezett úton vezet először a grófné hídjáig, majd a ma használatos aszfaltúton a Bükk-fennsíkra.

Mókus bácsi többféle túrát kínál a környéken, melyek során soha nem látott helyekre is eljuthatunk. A több mint 50 éve barlangkutatással, túrázással foglalkozó szakember nagyon sokat tanult dr. Ringer Árpád földrajztudós, régésztől, de ahogy említi, a mai napig autodidakta módon képzi magát. Március a barlangok hónapja, ebből az alkalomból szervezik meg március 30-án a Szeleta barlangos túrát. További információ, s a teljes túraútvonal kínálata itt olvasható:

https://www.szilvasvarad.hu/elmenyek/faluseta-es-tematikus-turak-mokus-bacsival?fbclid=IwAR09jtu-gZ0cgxwS0S1CKOQMOuBDc_Z4slymKOFp2wP-NrBKwuGiC0L67GE

 

2019. március 29.

Kékes Online, K. B.

Fotó: Regős József