Az előterjesztés szerint Gyöngyösön emelik a magányszemélyek kommunális adóját, az építményadót és az idegenforgalmi adót is. A testületben döntési kisebbségben lévő VSZE-Fidesz-KDNP frakciója nemmel szavazott, és arra kérték a Jobbik, a DK, a Momentum és az MSZP képviselőit is, hogy vállalják a nyilvánosság előtt álláspontjukat az adóemelési csomagról.

Kepler Gyula, a Városom, Szeretlek Egyesület-Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője Facebook oldalán ma ismertette a – testületben öt mandátummal rendelkező – kormánypárti frakció egyhangú ellenszavazatát a gyöngyösi adóemelési csomag kapcsán.

Mint írja, a koronavírus-járvány miatt nem ülésezik az ellenzéki többségű (MSZP-DK-Jobbik-Momentum) gyöngyösi képviselőtestület, így a polgármester arra kapott jogszabályi felhatalmazást, hogy önállóan döntsön a veszélyhelyzet ideje alatt. A napokban megkapták a novemberi előterjesztéseket véleményezésre. Az előterjesztések között egy súlyos gyöngyösi adóemelési csomag is található, melyet a városháza dolgozott ki, előterjesztője pedig Gyöngyös polgármestere.

Az önkormányzati képviselő szavai szerint az előterjesztésben az áll, hogy az ellenzéki városvezetés emelni kívánja Gyöngyösön a magánszemélyek kommunális adóját, az építményadót és az idegenforgalmi adót is, adónemenként különböző mértékben, van, amelyet 30 %-kal!

VSZE-Fidesz-KDNP: egyhangú nem!

Kepler Gyula ismertette a kormánypárti frakció állásfoglalását: a Városom, Szeretlek Egyesület-Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői egyhangúan, öt nem szavazatot küldtek vissza az ellenzéki városvezetés javaslatára.

A képviselő szerint kifejezetten álságos és felháborító, hogy az adóemelés-csomag tervének írásos indoklásában az ellenzéki városvezetés (MSZP-DK-Jobbik-Momentum) által a napokban terjesztett rémhírre hivatkoznak.

Amint arról a Kékes Online is beszámolt, az önkormányzati rémhír – az iparűzési adót a helyi vállalkozásoknál hagyó iparkamarai ötlet – nincs a kormányzat előtt, nem tárgyalt ilyenről, így döntés sem született: ezt már Horváth László országgyűlési képviselő, Dömötör Csaba parlamenti államtitkár és Tállai András adózásért felelős államtitkár is nyilvánosan megerősítette.

A testületi képviselő is hangsúlyozza:

álságos és felháborító, hogy Gyöngyös ellenzéki városvezetése egy nem létező döntésre hivatkozva tervezi a gyöngyösi adókat emelni!

Szavai szerint frakciójának álláspontja az, hogy a vírus okozta válság hatásait csak közös teherviseléssel lehet csökkenteni. Kiemeli: Gyöngyös ellenzéki városvezetése viszont egy súlyos adóemelés-csomaggal azonnal a lakosságra, a gyöngyösi családokra hárítja a terheket! A most megküldött előterjesztések között súlyos lakossági adóemelések vannak, viszont egyetlen olyan javaslat sincs, amellyel az önkormányzat a saját kiadásain tervezne spórolni.

A képviselő ismerteti bejegyzésében, hogy a Városom, Szeretlek Egyesület – Fidesz – KDNP önkormányzati képviselőinek 5 ellenszavazata kevés lesz, hogy megakadályozza az ellenzéki városvezetés súlyos adóemelési csomagját.

“Nyilvánosan vállalják döntésüket!”

A Városom, Szeretlek Egyesület-Fidesz-KDNP frakció tagja arra kéri az MSZP, a Jobbik, a DK és a Momentum önkormányzati képviselőit, hogy ők is nyilvánosan foglaljanak állást az adóemelési csomagról, az erre adott szavazatukról, mint írja: vállalják döntésüket.

Az ellenzéki városvezetés ne arra használja a veszélyhelyzetet, hogy a nyilvánosság elől elbújva emelje a gyöngyösiek adóit! – hangsúlyozza bejegyzése végén.

Kepler Gyula egy nyilvános linket is közzétett mai bejegyzésében, ahol az adóemelés-csomagot tartalmazó előterjesztés nyilvánosan elérhető:

http://portal.hivatal.gyongyos.hu:8200/index/start

Ülések / Ülésnaptár / november 26. / 1. sorszámú napirendi pont (Javaslat a helyi adókról szóló rendelet módosítására)

 

Kékes Online, Zelei Dániel

Fotó: Kepler Gyula facebook oldala