Alpesi hangulat a Felső-Mátrában (Fotó: Sípark Mátraszentistván)

Január utolsó hétfője ismét meseszép téli ruhába öltöztette térségünket. A hajnalban kezdődő havazás miatt magasabb hegycsúcsainkat több centiméter friss hótakaró lepte be, Bánkúton a hóvastagság elérte a jósolt harminc centit! Cikkünkben mutatjuk a részleteket!

Január 24-én, vasárnap délen-délnyugaton lépett be hazánk területére az a csapadékzóna, melynek köszönhetően országunk számos vidéke kifehéredett. Térségünkben az éjszakai-hajnali órákban kezdődő havazás reggelre már több centiméter friss hóval köszöntötte a korán ébredőket, a magasabb csúcsokon délutánra a 10-20 centimétert is meghaladta a hóvastagság. Az előrejelzésekben olvashattuk, hogy a Bükk-fennsíkon akár 30 centiméter hó is hullhat hétfő délutánig: ez be is igazoldódott! A bánkúti Fehér Sas Panzió hiteles facebook posztja is alátámasztja az információt, a fennsíkon már valóban közel 30 cm hullott, továbbá Heves megye északkeleti fertályán, a magasabb régiókban még mindig esik (13:30 órai adat).

Bánkúton 30 cm hullott! (Forrás: Fehér Sas Panzió Facebook oldala)

Üzemelnek a sípályák a Mátrában, az utak mindenhol jól járhatóak!

A Mátra mindkét síterepe, a kékestetői Sícentrum és a mátraszentistváni Sípark sípályái is üzemelnek, napsütéssel, friss hóval várva a téli sportok szerelmeseit. A sportközpontok üzemeltetői kérik, hogy a sportolni vágyó vendégek a járványhelyzetben előírt szabályok betartásával vegyék igénybe a síterepeket. Térségünkben az utakat mindenhol tisztítják, a főútvonalak téli gumival, hólánc nélkül biztonságosan járhatóak.

Így szakadt reggel a hó (Fotó: Sípark Mátraszentistván)

Túrázzunk fokozott óvatossággal!

A természet ismét mesebeli szépséggel, Tündérországot megidéző hangulattal csalogatja a természetbarátokat, azonban nem árt vigyázni, felkészülni! Fontos, hogy a havas, csúszós ösvényeken körültekintően, fokozott óvatossággal és figyelemmel, megfelelő felszerelés kíséretében, túraruházatban és erre a célra alkalmas lábbeliben lépjünk az erdők birodalmába! Ha bizonytalanok vagyunk magunkban, válasszunk rövidebb, könnyebb útvonalat, használjunk túrabotot, mindig meleg, réteges ruházattal védjük testünket a széltől és a hidegtől, különösen végtagjainkat, illetve nyakunkat és fejünket. Mindig térképpel (papíralapúval vagy offline is elérhető telefonos változattal), feltöltött akkumulátorú telefonnal, külső akkumulátorral, megfelelő mennyiségű élelemmel és forró itallal a hátizsákunkban induljunk útnak, kerüljük a veszélyes, körülményes szakaszokat. A természetben rendeltetésszerűen, annak értékeit vigyázva, szemetelés és károkozás nélkül járjunk, az élővilágot és a csendet nem zavarva.


Hűvös napok jönnek, marad a tél!

Hegységeink havas tájain akár -10 °C alá is csökkenhet a hajlani hőmérséklet.
Még több információ az Időkép előrejelzésében:
„Kedden változóan-erősen felhős időre van kilátás, de helyenként rövid napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan kisebb havazás, hózápor kialakulhat. Többfelé erős, néhol viharos lehet az északnyugati szél. Hajnalban -8, -1, napközben -1, +5 fok várható. Szerda hajnalra a derültebb, havas északi tájakon -10 fok alá hűlhet a levegő. Napközben -1 és +6 fok közötti értékeket mérhetünk. Csütörtökön napközben újabb havazás érkezhet nyugat felől.

 

2021. január 25.

Demecs Norbi