A gyöngyösi Bugát Pál Kórház kertjében rendeztek Semmelweis-napi ünnepséget kedden. Az eseményen díjazták és méltatták az intézmény dolgozóit, akik példás és lelkiismeretes hozzáállásról tettek tanúbizonyságot a koronavírus-járvány idején.

Weisz Péter, az intézmény főigazgatója úgy fogalmazott, mindaz az elkötelezettség, lelkiismeretesség, tudás és tehetség, mely a pandémia alatt mutatkozott meg a gyöngyösi kórházban, méltó a Semmelweis Ignác által ránk hagyott örökséghez és példához.

Weisz Péter, a gyöngyösi kórház főigazgatója

Beszédében kiemelte, a járvány idején is komoly, összehangolt együttműködés valósult meg a gyöngyösi, az egri és a hatvani kórház között, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt másfél esztendőben fáradhatatlanul végezte hivatását.

Az ünnepségen Horváth László országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott köszöntőjében hangsúlyozta: „Vannak olyan alkalmak, a Semmelweis-napi ünnepség is ilyen, amikor a szó nem képes kifejezni azt a tartalmat, amire rámutat. Ha ma azt mondom, csupa, fénylő nagybetűvel: köszönjük önöknek, ezt bármilyen komolyan is gondolom, a tartalomhoz képest suta és erőtlen. Köszönjük az egészségügyi dolgozóknak, hogy példaképet adtak nekünk, hogy képet adtak nekünk arról, milyen az elkötelezett helytállás, a kitartás, a hit és egymás segítése. Nem csak azt köszönöm meg, amit eddig elvégeztek, hanem azt is, amit holnap és holnapután is el fognak végezni. Mert tudom, hogy ugyanúgy fogják elvégezni, mint tegnap!” – mondta Horváth László.

Horváth László országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott

A Bugát Pál Kórház vezetése köszönetét fejezte ki minden ott szolgálatot teljesítő katonának azért a munkáért, melyet a koronavírus-járvány idején, a gyógyító intézmény érdekében végeztek. Elhangzott: voltak, akik a kötelességen messze túlmenően teljesítettek. Elismerésük jeléül a kórház örökös tiszteletbeli dolgozójává fogadták: Tóvizi György zászlóst, Turcsoki Natália szakaszvezetőt, Kiss Zoltán őrvezetőt és Pitlik Péter zászlóst.

Kiváló munkájuk elismeréseként főigazgatói elismerésben részesült: Dr. Fábián Adél, Dr. Szarka Boldizsár, Dr. Rózsa Júlia, Dr. Abumutair Mahmoud rezidensek, Dr. Grízner Enikő, az Intézeti Gyógyszertár dolgozói, Bódis Zsuzsanna logisztikai osztályvezető, Molnárné Sánta Rita, könyvelő, pénzügyi előadó, Tóth Zoltán üzemeltetési operátor, Juhász Ferenc gépkocsivezető, Tóth Ildikó portás, Csépány Kornél Zsoltné és Fejes Andrásné a takarító szolgálat munkatársai. A szakdolgozók közül kimagaslóan teljesítettek, ezért főigazgatói elismerésben részesültek: Hasznosiné Paczók Judit ápoló, Dányiné Sipos Szilvia sebész szakasszisztens, Rucsányi Józsefné ápoló, Görbe Tamásné fizikoterápiás szakasszisztens, Bolyki Gáborné ápoló, Lőcse Molnár Ildikó ápoló, Kiss Mária ápoló, Szabad Zoltán boncmester, Benke Róbert betegkisérő, Kovácsik Barbara betegirányító.

A központi ünnepségen, a Pesti Vigadóban Miniszteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták Kovács Edit főnővért, Kovács Viktória szakasszisztenst, Dr. Piros Annamária főorvost, a Covid Intenzív Munkacsoport tagjait és a Tüdőgondozó dolgozóinak munkáját. Az egészségügy egyik legrangosabb elismerését, a Batthyány-Strattmann László-díjat Weisz Péter főigazgató érdemelte ki.

Semmelweis Ignác 202 esztendővel ezelőtt, 1818. július 1-jén született. A gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek 1847 és 1861 között nyomtatott formában megjelent egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította. Az UNESCO Általános Konferenciája a Magyar UNESCO Bizottság javaslatára Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóját is felvette a megünneplésre méltó évfordulók közé. 2018-at Magyarország Kormánya Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg „az anyák megmentőjéről” születésének kétszázadik évfordulóján.

 

2021. július 1.

Kékes Online/BPK

Fotó: Czímer Tamás