Posztumusz díszpolgári címet érdemelt a tragikus hirtelenséggel elhunyt Szőke Mátyás borász. Gyöngyöstarján Község Önkormányzatának képviselőtestülete nevében Kiss Viktor, a település polgármestere adta át az elismerést a borász özvegyének, Szőke Mátyásné Pannika néninek.

Szőke Mátyást sokan emlegetik a Mátra nagy öregjeként, aki szinte minden erejével azon munkálkodott, hogy a Mátrai borvidéket, s szeretett otthonát, Gyöngyöstarjánt – melyre végtelenül büszke volt – minél szélesebb körben megismertesse az emberekkel. Szőke Mátyás szakmai körökben is nagy tekintélynek örvend kiváló boraival, szerteágazó életművével, és sokat tett azért, hogy az egri palackok mellé elismertségben felsorakozhatnak a mátraiak is.

A posztumusz díszpolgári cím átadóján Kiss Viktor polgármester elmondta, Szőke Mátyás már a ’70-es évektől foglalkozott szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Kiemelkedő munkásságát 2017-ben az Év bortermelője címmel ismerték el, a díj nem csupán egy-egy szépen sikerült palacknak szól, hanem egy borász kitartó munkáját dicséri. Matyi bácsi akkor így nyilatkozott: „Az Év bortermelőjének lenni olyan, mint amikor az ember fejére felteszik a koronát. Ezt a díjat nem egy jó borért adják, hanem egy élet munkáját értékelik vele. Elismerik, amit eddig a magyar borért, a mátraaljai borvidékért tettem.”

Kiss Viktor felidézte, a településen sokszor látták, hogy Matyi bácsi már korán hajnalban a traktorban ült és dolgozni ment. Tette ezt olyan fiatalos lendülettel, amit sokan csodálattal néztek. Szőke Mátyás volt az első olyan mátraaljai borász, aki országos és nemzetközi borversenyeken az élvonalba juttatta a mátrai és a gyöngyöstarjáni borokat. Családja nemzedékek óta a szőlővel és borral foglalkozik, mindazt, amit megálmodott, utódai  folytatják tovább.

 

2021. december 29.

Kékes Online, K. L.

Fotó: beküldött