Tóth István a párjával, Melindával több mint tíz évvel ezelőtt kezdte le detki gazdaságuk kialakítását. Tavaly azonban Melinda elhunyt, így István egyedül folytatja a mára már országosan is ismert termékeik készítését. A kezdetekről és az elmúlt év nehézségeiről is beszélgettünk.

A Detk egyik mellékutcájában álló ház kapujában Lajos fogad, a hűséges border collie, aki Istvánnak nemcsak a nehéz napokban volt hű társa, hanem azóta is lelkesen kíséri rendezvényekre. Belépünk a kis faházba, ahol a polcokon ott sorakoznak a chili és kender termékek, de mellettük olyan különlegességek is, mint a chilis mustár. De ne szaladjunk ennyire előre! Kezdjük azzal, hogyan találtak rá a településre, és miért pont ezekkel a termékekkel kezdtek foglalkozni?

Korábban egész más területen dolgoztunk, informatikai hálózatépítő cégünk volt, és ami ezzel járt, állandó pörgéssel, folyamatos munkával. Egy idő után elegünk lett és váltani akartunk. Vidékre költözünk azzal a céllal, hogy önellátó gazdaságot hozunk létre. Ennek már 14 éve, ami valóban nem rövid idő. A Mátrára azért esett a választásunk, mert hosszú évek óta nyaraltunk itt, szerettük a környezetet, és persze a mátrai borokat is. Az igazsághoz tartozik, hogy előtte semmilyen mezőgazdasági előképzettségünk nem volt, mindent az alapoktól kellett kezdtünk. Saját magunknak kellett mindent megtanulni, nem volt könnyű folyamat. A detki föld agyagos, nincs tápanyaga, nehezen kezelhető, alkalmazkodni kellett hozzá. Hét évvel ezelőtt kezdtünk a chili termesztésébe. Adódik a kérdés, miért éppen erre esett a választásunk? Részben azért, mert párommal mi is nagyon szerettük, másrészt úgy láttuk, kevesen foglalkoznak ezzel. Persze hozzátartozik ehhez az is, hogy nem találtunk ízlésünknek megfelelő csípős paprikát. Márpedig egy rendes halászléhez ez elengedhetetlen. Akkoriban egy ismerőstől kaptunk egy marék magot azzal a megjegyzéssel, hogy na, ez majd csípni fog. Elvetettük az összes magot, ki is kelt, el is ültettük. Mikor termőre fordult, rájöttünk, hogy bizony ez a mennyiség nekünk nagyon sok. Kidobni sajnáltuk volna a sok méregerős chilit, így vágtunk bele. Nem kevés munka és idő volt, hogy megnézzük, miből milyen szószt, krémet lehet csinálni, így indultunk el a gasztronómia irányába. Ahogyan készültek a termékek, igyekeztünk olyan neveket adni nekik, amik egyrészt egyediek, másrészt pedig a termékről is rögtön beugrik a vevőnek a legjellemzőbb tulajdonsága. Így lett Morgó Skorpió, Fekete Vipera, Házisárkány.

Ez valóban így van, hiszen a weboldalon is jópofa leírással mutatja be a termékeket, például a Detki kaszásnál azt látjuk, jelenleg a világ legerősebb paprikájából készül. Emellett tanácsot is ad ahhoz, milyen ételhez illik a termék. A chili mellett azonban ott a kender is. Ez hogyan került fel a palettára?

Évekkel ezelőtt nálam tüdőproblémát diagnosztizáltak, de rosszul, és nem jól kezelték. Kerestük a lehetőségeket, akkor vásároltunk először CBD-s kendert gyógyászati célra. Később derült ki, hogy az alapanyag magyarországi termelésből származik. Kevesen tudják, de Magyarország korábban kendernagyhatalomnak számított, nem is a mennyiséget, sokkal inkább a minőséget tekintve: a nálunk nemesített fajták Európában is nagyon keresettek, szinte alig lehet vetőmaghoz jutni, akkora a kereslet, akár CBD-kenderről, akár ipari kenderről van szó. A kezdeti lépések a tájékozódásról, na meg a szükséges jogi ismeretek megszerzéséről szóltak. Például meg kellett ismerkedni az Európai Unió által meghatározott, legálisan termeszthető kenderfajtákkal. Minden évben csak az az évi, fémzáras tasakban vásárolt magokat szabad elvetni, az ültetvényt pedig az év végén fel kell számolni. Sajnos a kender szóval ma leginkább a kábítószert azonosítják, holott az emberiség évezredek óta használja, gondoljunk csak a hajózásban a kenderkötélre, vagy a ruházati termékekre. A mítosz azonban él, ez nagyon káros. Hogy mennyire egyedinek számított, amikor belekezdtünk, mutatja, amikor először elmentünk a rendőrségre, a hónunk alatt a tasakkal, és mondtuk, hogy kenderültetvényt szeretnénk bejelenteni, az volt a válasz, hogy már írják is a feljelentést, úgy kellett megmutatni, hogy mi nem valaki más marihuána töveit találtuk meg, hanem magunk szeretnénk kendert ültetni. Eleinte itt is előfordult, hogy furcsán néztek ránk, illetve első alkalommal, amikor a termékeinkkel elmentünk egy vásárba, ránk kiabáltak, hogy mi kábítószert árulunk. Minden kender termék 100%-ban megfelel az uniós jogszabályoknak. Egyik termék sem pszichoaktív, ez nem a mosolygós fajta, szoktam mondani az érdeklődőknek. Fontos tudni, hogy ebben a kenderfajtában nem a pszichoaktív THC, hanem a kannabidiol nevű vegyület, röviden a CBD van túlsúlyban. A kannabinoidok közé tartozó molekula áldásos hatásait az elmúlt pár évben kezdte felfedezni a világ. A teljesség igénye nélkül a CBD enyhíthet bizonyos görcsöket és gyulladásokat, de egyes rákos sejtek növekedését is képes visszafogni. A CBD hatékonyan enyhíti a szorongást, az alvászavarok bizonyos fajtáit, és a krónikus fájdalmat is jótékonyan befolyásolja. A magolaj sok, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, magas az omega 3, omega 6 tartalma, a kenderolaj hatásos a demencia, a magas vérnyomás és vércukor csökkentésére.

A polcokon találunk kenderes fűszersót, chilis mustárt, sőt, savanyúságot is. Személyes kedvencem a kender pesto, reggelire egy szelet bagettre egyszerűen tökéletes. Van-e új termék a láthatáron?

A kenderes fűszersóról mondjuk el, hogy őrölt kenderlevelet tartalmaz csipetnyi chiliporral és Himalája sóval. Pikánsan csípős íze van, levesekbe, pörköltekhez és főzelékekhez ajánljuk. A kender pesto kendermagot, kender őrleményt, diót, kenderolajat, balzsamecetet, bazsalikomot, fokhagymát, sót, borsot tartalmaz. Ahogyan egyetlen termékünkben, ebben sincs tartósítószer. Sokan szeretik a chilis mustárt, ebben darált és pépesített mustármag van, fűszerek, és egy kis sárga moruga chili csodát tud művelni a házi mustárral is! Ez szezonális termék, van év, amikor a földibolhák előbb leeszik a notill mustárt, mint hogy lenne belőle valami. De van szerencsés év is, így most van mustár is. A szárított chili is népszerű, ahogyan a chilis fűszerolaj is. A kérdésre visszatérve, van új terv is, szeretném a chilit és a csokoládét házasítani, de hogy ebből mikor lesz új termék, még nagyon sok mindentől függ. Őszintén, a párom elvesztése hihetetlen veszteség, hiszen a vállalkozásunk kettőnkre épült, most mindent egyedül kell csinálnom, a növények termesztésétől kezdve a termékek készítéséig, és persze mellette ott lenni a különböző rendezvényeken, hogy lássák a vásárlók, minden nehézség ellenére csinálom tovább.

A beszélgetés és kóstoló után nehéz volt az elválás, még az idő is szomorkásra fordult, hideg fuvallat járta be Detket, a márciusi télben elkezdett a hó is szállingózni. Akit ez nem zavart, az Lajos volt, aki boldogan ugrált körül távozásunkkor is, mintha azt mondta volna, minden nehézség ellenére is megyünk tovább.

 

2022. március 19.

Kápolnai Nagy Ágnes