Gyöngyöstarjánban zárta a Mátrai turizmus napját az Ikarus 55 autóbusz. A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület múlt hétvégi programján mi is ott jártunk, mutatjuk a részleteket.

Szeptember végén ünnepeljük a Turizmus világnapját, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület ehhez kapcsolódva rendezte meg az V. Mátrai turizmus napját.

A hétvégén a Mátra nyugati kapujánál gördült be az Ikarus 55., az első állomás Pásztó volt, ahol a közelmúltban átadott Szalay malommal ismerkedtek a vendégek. Szurdokpüspökiben libazsíros kenyér mellett a Mátrai bivalyrezervátum bivaly kolbászait kóstolták a vendégek. Előbbi nem véletlen, hiszen hosszú időn keresztül szinte minden háznál tartották libát a helyiek, ennek emlékét őrzi a nyári Libafesztivál. A szépen karbantartott pincesor mellett a Múltunk házában a település múltjába kaptak bepillantást a látogatók, de természetesen nem maradhatott ki a szőlészet és borászat eszközeit bemutató tárlat, ahogyan Hanák Kolos emlékezete sem. Utóbbi azért is érdekes, mert a mátrai turizmus megteremtője, és a Mátra Egylet megalapítója itt született, és jövőre ünnepeljük halálának 100. évfordulóját.

A gyöngyöspatai Kisboldogasszony templomban látható Jesse-oltár, a Nekcsei Biblia másolata sokak érdeklődését kiváltotta, majd a turisztikai fogadóépületben Hevér Lászlóné polgármester elmondta, az épület teraszairól bejárható település Hétsoros pincefaluja, erről is szólt az a mintegy negyedórás film, amit levetítettek a vendégeknek.

A filmben az évszakok változása mellett a település értékei is megjelentek, a hangulatos film a természeti értékek mellett nagy hangsúlyt fektet az épített örökségre, valamint a szőlészet és borászat hagyományaira. Ősz lévén nem maradhatott el a szőlő sem az asztalokról, ám bort is kóstolhattak a látogatók.

A program záróhelyszíne Gyöngyöstarján volt, ahol a helyi népdalkör énekszóval üdvözölte a vendégeket, majd Kiss Viktor polgármester pálinkával és pogácsával kínálta a vendégeket.

A helyiek is fotózkodtak a busznál, sőt, meglepetésként múlt századi viselet is feltűnt az Ikarus 55 busz mellett. Ezt követően a római katolikus templomban a különleges sorsú harangot nézték meg a vendégek, majd Közép-Európa leghosszabb egyenesági pincéjében, a Haller pincében a Bacchus kápolnát érintve tettek sétát.

Több mint 540 méter után a Már-patak mentén sétáltak vissza a Falumúzeumhoz, érintve a település kevéssé ismert részét. A Falumúzeumban érdekes tárlatvezetésen ismerkedtek a vendégek a falu múltjával, különleges értékeivel. A Falumúzeum udvarán záródó programban nem maradhatott el a borkóstoló, ahol a fiatal borász, René Juhász bioborait mutatta be és kóstoltatta. Kiderült, a vendégek egy részének nem voltak korábban jó tapasztalatai a bioborokról, ezekről viszont felsőfokon nyilatkoztak, sőt, a vásárlások alapján látható volt, elnyerte tetszésüket. Török Péter Visontán készíti BBQ fűszerkeverékeit, ez alkalommal helyben, smookerben készült csirkecomb járt a borokhoz.

Zárásként nem maradhattak el a Mátraaljai Betyárok sem, akik ez alkalommal elkóborolt nyájukat próbálták megtalálni a vendégekkel, hatalmas kacagásokkal kísérve. A társaság nem sokkal este nyolc óra előtt köszönt el Gyöngyöstarjántól és a mátrai településektől egy gazdag program végén.

2022. szeptember 27.

Kápolnai Nagy Ágnes