Sulyok Tamás köztársasági elnök beiktatása
Az új államfő a napokban lépett hivatalba, most ünnepélyes ceremónia keretében iktatták be. “Minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom Hazámat és Nemzetemet” – mondta Sulyok Tamás.

Az eseményen részt vettek a közjogi méltóságok, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és felesége is. Kacsó Hanga népdalénekes elénekelte a Himnuszt, amit az Országgyűlés új köztársasági elnökről szóló határozatának ismertetése követett. Majd Kubik Anna színművész Gyurkovics Tibor Nemzet című művét szavalta el. A történelmi egyházak áldását követően a Budapesti Ügyvédi Kamara Próká-Torok kórusa következett.

Ezt követően az új köztársasági elnök lépett a pulpitusra. Sulyok Tamás beszédének elején köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták őt. Elmondása szerint nem tervezte, hogy köztársasági elnök lesz belőle. Kiemelte, hogy elnökként a magyar emberek méltóságának védelmezője kíván lenni. A jó példákat fogja követni, de igyekszik hozzátenni a maga utcaköveit. Sulyok Tamás aláhúzta, hogy egész életének iránytűje a jog. Jogász voltam, jogász vagyok – fogalmazott.

Kiemelte, hogy az Alaptörvény lesz munkájának sarokköve, majd ismertette a legfőbb jogszabály köztársasági elnökre vonatkozó részét. Sulyok Tamás kifejtette, nem feledi, honnan jött, magyarsága, keresztény hite, kulturális hovatartozás, ebből táplálkozik élete és munkája, és csak ebből a nézőpontból tudja, akarja szemlélni a világot. Nemzeti kultúránkból védendő értékek sora ágazik ki, ilyen a személyes méltóság, a család, a közösség, a gyermek – sorolta az államfő.  Aláhúzta, hogy feleségével mindig azok mellett lesznek, akiknek a legnagyobb szükségük van erre.

Hazánk megkérdőjelezhetetlenül a Nyugat része. A magyar éppen ezért európai. Nemcsak földrajzi, hanem területi szempontból is. De ez nem beolvadást jelent – ismertette gondolatát. Ebben a bizonytalanságban különösen fontos, hogy mi magyarok, megálljunk a lábunkon. Különös gondot kell fordítani arra, hogy Magyarország magyar maradjon. “De a megújulás fontosságát sem szabad elfelejteni. Ezért nem szabad elfeledkezni a szellemi és lelki megújulásról” – tette hozzá Sulyok Tamás.

A közbizalomnak a XXI. századi Magyarország kötőerejének kell lennie – fogalmazott Sulyok Tamás, aki arra fog törekedni, hogy a gyalázkodás helyett egymás megértésén legyen a fókusz. Minden tudásommal és erőmmel szolgálni fogom Hazámat és Nemzetemet – zárta beszédét Sulyok Tamás.

Sulyok Tamás beiktatási ceremóniája a Szózattal végződött.

2024. 03. 10.
Fotó: MTI/Illyés Tibor