A Mátrában az év bármely szakában megtapasztalhatjuk a szánhúzó kutyák erejét, erről Hering Tamás kedvencei gondoskodnak. Tamás 1994 óta foglalkozik szánhúzó kutyákkal, a kutyafogathajtással pedig immáron lassan húsz éve.

Az eltelt két évtized alatt az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubjának versenyzője számtalan szép eredményt ért el, hiszen több mint 160-szor állt már a dobogón.

– Igazából Michael Schumachernek köszönhetem, hogy ennél a sportnál ragadtam le, ugyanis őt láttam egyszer egy kutyaszánversenyt reklámozni, s ez nagyon megtetszett – mesélte Tamás.

A sportembert abszolút a kutyák szeretete hajtja, emiatt három éve döntött úgy, valami egészen különleges dolgot hoz létre Mátrafüred vadregényes erdejében.

– Bár Magyarországon vannak szánhúzótúrák, olyan csak ez az egy van, amely az év bármely szakában élvezhető. Nálunk ugyanis az állatok egy kisautót húznak, amely télen-nyáron bírja a gyűrődést. A kutyáim ereje szépen meg is mutatkozik akkor, amikor belelendülnek és maguk után húzzák a kocsit – fogalmazott.

Tamásnak jelenleg 32 kutyája van, mindegyikük roppant kezes, barátságos és dolgos jószág. Bár a többségük hus­ky, az egyik nagy kedvenc a veteránnak számító Jack éppen egy Greyster. A fekete, ám vakító kék szemekkel bíró, a húzócsapat élén álló vezérkutya az egyik legintelligensebb mind közül.

– Bár a vezérek általában hét évig vannak úgymond a csúcson, Jack már ki­lencéves, és még mindig hatalmas erő van benne. Pályafutásom során ke­vés igazán jó vezérkutyával találkoztam, ő közülük az egyik – vallotta be Tamás. Hozzátette, az Anakin névre hallgató husky képében szerencsére már a méltó utód is csapatának tagja.

Igaz, mindig a kutya az első, így az ebek naponta maximum két kört mennek.

– Sokáig egy orosz pár tartotta a rekordot azon a téren, hogy milyen messziről jött hozzánk valaki, aztán nemrégiben Ausztráliából is meglátogattak minket – mesélte Tamás.

A legfrissebb dobásuk pedig a nyári huskytábor lesz, amely során még jobban megismerkedhetnek az érdeklődők a kutyákkal és a fogathajtással.

Forrás és fotó: borsonline.hu, Kecskeméti Zoltán