A közelmúltban megrendezett váraszói falunapon ketten vehették át a Váraszó Községért kitüntető címet. Panyi Antalnét egy korábbi cikkünkben már bemutattuk, most ismerjék meg Szekeres Arzént, aki 2 cikluson keresztül irányította a települést.

Talán nem én vagyok az első, aki a különleges nevének eredetéről kérdezi.

Valóban, sokakat foglalkoztatta, hogy miért kaptam szüleimtől ezt a nem mindennapi nevet. Bevallom, olyan is előfordult, amíg polgármester voltam, hogy a nevem alapján azt gondolták, nő vagyok. A névadásom történetéről édesapám sokat mesélt, annak idején sok Szekeres vezetéknevű család volt a faluban, és bizony a levelek olykor elkeveredtek, nem érkeztek meg időben a címzetthez. Ekkortájt hallotta édesapám Ózdon egy ismerősétől ezt a keresztnevet, és döntött úgy, ezt kapom, így biztosan nem kevernek majd össze senkivel. Az életem során is nagy sikere volt a nevemnek, a katonaságnál is szerették a parancsnokaim, emiatt több szolgálatra is beosztottak, mint a többieket. Amikor Németországban dolgoztam, akkor Lupennek hívtak a kinti barátaim. Kérdezték, ha zavar, változtassam meg, de én ezt kaptam, ez most már megmarad. Egyébként nem én élek egyedül ezzel a névvel, csak az északi régióban is tudok egy-két személyt, aki ezt a nevet tudhatja magáénak.

Miért döntött úgy annak idején, hogy indul a polgármester választáson?

Amikor 1990-ben megalakultak az önkormányzatok, másfél évig voltam tagja a képviselő-testületnek. Később visszamondtam a megbízást és ekkor kimentem Németországba dolgozni. Amikor pár év múlva hazajöttem, voltak, akik megkerestek, és rábeszéltek, hogy én is induljak a választáson. 1998-ban négyen szálltunk ringbe, végül nekem szavaztak bizalmat a lakosok. Két ciklust csináltam végig.

Milyen tervekkel, célokkal kezdte el a munkát?

Mindig is sokat foglalkoztam a településsel, egy kis közösségben annak adnak bizalmat az emberek, akit ismernek. Itt szinte mindenki rokon vagy barát, támogatjuk, segítjük egymást. 1998-ban még költséghiányosan indultunk, mindig szorítani kellett a kiadásokon, de idővel megoldódtak a problémák. Nagyon jó testület állt mögöttem, hiszem, hogy egy polgármester csak jó csapattal tud sikeresen működni. Az egyesületek, közintézmények összehangolt munkája is kellett ahhoz, hogy az önkormányzat megfelelően működjön.

Voltak olyan elvárások, amelyeket önmagával szemben fogalmazott meg?

A községet felfejleszteni, jó hírét tovább vinni, segíteni mindenkinek, amiben csak tudok. Én sohasem törekedtem babérokra. Munkáimat úgy igyekeztem végezni, hogy azzal mások is mindenkor elégedettek legyenek. Ha valaki nekem tiszteletet adott, én kötelességemnek tartottam viszonozni. Ezt betartottam Váraszó lakosaival szemben, akik megtiszteltek bizalmukkal, így lehettem egészen 2006-ig polgármester.

Melyek azok a fejlesztések, újítások, amelyekre különösen büszke?

Nagyon sok fejlődést ért meg a község az irányításom alatt, és újul azóta is folyamatosan. A jelenlegi polgármester, Vincze Ferenc is sokat tesz a váraszóiakért, igyekszem az ő munkáját is segíteni. Büszke vagyok, hogy megalakult a Gyöngyvirág Citera Zenekar, a váraszói Rozmaring Asszonykórus, akik idén ünnepelték 20 éves évfordulójukat. Polgármesterségem alatt jött létre a Váraszó Község Templomai Védelmében Közalapítvány az újonnan épült és a műemlék templom állagmegóvására.

A közalapítvány támogatásával felújítottuk az 1200-as években épült műemlék templomot, amit még az előző egri érsek, Seregély István szentelt fel. A jelenlegi római katolikus templomunk helyén egykor egyházi iskola működött, itt 1965-ben, a helyiek összefogásával épült meg az új templom, a régi épület az építkezés előrehaladtával lebontódott.

A községben sikeresen teljesült az állami szennyvízberuházás 2003-2004-ben, a résztvevő hét település közül Váraszó kiemelkedően teljesítette a feladatot, nehéz időszak volt, de megérte. Ezután egy sikeres pályázat segítségével felújítottuk a bekötőutat Erdőkövesd felől. Az említetteken túl persze számtalan olyan fejlesztés, beruházás, esemény történt az eltelt nyolc év alatt, amit nehéz lenne dióhéjban összefoglalni.

Mivel foglalkozik 2006 óta?

Dolgoztam a fiam vállalkozásában, 2010 óta pedig nyugdíjas vagyok. Munka van mindig: itthon a ház körül, ezenkívül sokat segítünk a gyermekeinknek. A fiam Sirokban él, ott két fiú unokám is van, a lányom Budapesten.

2019. július 1.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött