Majdnem pontosan egy éve számoltunk be arról, hogy régi, háborús motorokat bemutató múzeum nyílt Nagyvisnyón. Hézser Pétert, az egyedi bemutatóteret működtető egyesület elnökét az újdonságokról kérdeztük.

Nagy örömünkre szolgál, hogy nemcsak további járművekkel, hanem egy új kiállítótér-résszel is bővült a múzeum: a meglévő épülethez egy pajtát toldottunk hozzá. Egy igazán különleges relikviát is magunkénak tudhatunk: a volt tököli szovjet laktanyában őrizgették azt az 1,7 x 7 méteres festménymonstrumot, mely nemrég érkezett hozzánk, és amit egy korhű bunkerben helyeztünk el.

Legnagyobb büszkeségünk most egy 1942-es eredeti sivatagi BMW R75 motor, amit az afrikai hadszíntéren használtak, s akkoriban a legnagyobb katonai motor volt. Látható nálunk az újkori hadviselés egyik gyöngyszeme, egy amerikai Kawasaki KLR 650, egy osztrák KTM, illetve egy Öböl-háborús Harley Davidson is. Emellett továbbra is láthatóak a már ismert 2. világháborús motorjaink.

Hézser Péter tárlatvezetést tart

Érdekesség, hogy az egyik Pannónia motorunk olyan jó állapotban van, hogy egy hölgy tagunk egészen egy németországi motoros találkozóra gurult el vele. Izgalmas, ritka Simsonjaink is akadnak a gyűjteményünkben.

Továbbra is családbarát szervezet vagyunk, valódi élményt kívánunk adni a legkisebbektől az idősebbekig mindenkinek. A gyerekek nagyon szeretik, amikor terepjáróval visszük őket a pénztártól a motorokig, illetve amikor korhű kellékekkel fotózkodhatnak.

Hamarosan nyílt napot is tartunk, ahová mindenkit szeretettel várunk, aki érdeklődik a múlt ezen csodálatos járművei iránt. A pontos dátumot hamarosan közzétesszük, erről jelenleg Nagyvisnyó és Szilvásvárad polgármestere egyeztet, ugyanis a két település lakóinak ingyenessé szeretnénk tenni a belépést. Csőgér Bálintnak, Nagyvisnyó polgármesterének ezúton is köszönjük a támogató hozzáállását!

Természetesen terveink is vannak, jövőre egy „emberbarát harckocsit” kívánunk közszemlére tenni a múzeumban. Erről egyelőre nem mondanék többet, hadd legyen meglepetés!

Addig is jöjjenek el hozzák nézelődni, nosztalgiázni, rácsodálkozni a múltra! Csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap tartunk nyitva 10.00-17.30 óra között. Csoportoknak egyedi időpontban is tudunk szervezni élménydús, felejthetetlen tárlatvezetéseket.

2020. 07. 29.
Szerző: Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Military Motor Museum