Fehér ruhába öltözve búcsúzott térségünkből a Szent András havaként is emlegetett november. A hónap utolsó előtti napján a Bükk-fennsík, tegnap pedig térségünk több települése és kedvelt kirándulóhelye, így például a Bükk alacsonyabban fekvő területei és a Mátra is hótakaró alá került. Cikkünkben azokat a momentumokat mutatjuk be, miként érkezett meg a havazás a Mátrába.

Portálunk túraszakértője, Demecs Norbi november 30-án este a Mátrában járt, hogy a közösségi média felületein élőben közvetítse az aktuális időjárási körülményeket. Tudósítását Mátrafüreden kezdte, Mátraházán folytatta, végül Kékestetőn, viharos szélben és hófúvásban zárta az esti körutat. Az Ő beszámolója következik most.

“Gyöngyösről indultam a Mátrába, ahol kezdetben, 19 óra magasságban gyenge szitálással kezdődött az egész. A szitálásból hamarosan eső lett, majd az esőt Mátrafüred határában intenzív havazás váltotta. A Gyöngyöshöz tartozó településrész parkjából tudósítottam elsőként, ahol a lezúduló hópelyhek szinte függönyt alkottak, olyan hevesen esett. Itt ekkor 0•C volt, úgyhogy a hó még csak foltokban maradt meg a talajon vagy a tárgyakon.” – kezdte a beszámolót túraszakértőnk.

“Mátrafüredi bejelentkezésemet követően Mátraháza felé vettem az irányt. Az út egészen Sástóig tökéletesen járhatóak voltak, majd itt, elérve az 500 méteres tengerszint feletti magasságot kezdtek romlani a látási viszonyok, ugyanis az intenzív hóesés mellé helyenként sűrű köd is társult. Mátraházára érve már látványos mennyiségű, 3-4 centiméter vastagságát is elérő hótakaró fogadott -2•C fokban.” – folytatta.

“Utolsó állomásom az ország csúcsa, Kékestető volt. Mindössze fél órát töltöttem a hegytetőn 20:30 és 21 óra között, de ebben a 30 percben úgy érzetem, mintha az Északi Sark valamely zord szegletében lennék. Jól ismerem ugyan a Mátra szélsőséges időjárási viszonyait, ám a mátraházai körülmények után ez a hirtelen váltás még engem is meglepett. Odafent viharos szél süvített, mely hófúvást eredményezett. Az élénk széllökések úgy sodorták arcomba a tűéles jégkristályokat, mint egy sivatagi homokvihar az apró porszemcséket. Ugyan csak -4, -5•C volt Kékestetőn, a hőérzet ennél jóval alacsonyabb mértéket ütött. Elő tudósításom végére a sapkámra tapadt hókristályok olyan keményre fagytak össze, mintha egy középkori páncélsisakot viseltem volna a fejemen. Ennek ellenére csodás látvány volt a hófehér fák, a kavargó hó és a bódékról és a kerítésekről logó jégcsapok látványa a titokzatos mátrai éjszakában.” – zárta a beszámolóját Norbi, hozzá téve, hogy a Mátrába érkező látogatók megfelelő felszereléssel – téli gumival, szerszámokkal és pótkerékkel felszerelt autóval, réteges, vízhatlan ruházatban, téli bakancsban, elegendő táplálék és forró folyadék bekészítésével keressék fel a havas helyszíneket.

2021. december 1.

Kékes Online