A mátraszentimrei Banya tanya évről évre új programokkal, játékokkal várja a gyermekeket. Ebben az évben a víz áll fókuszban, minderről Hemperger Hajnalka, a varázskuckó tulajdonosa mesélt nekünk.

Érkezésünkkor Füles, a border collie fogadott bennünket, majd a kicsinyei is előbújtak. A cuki kutyusoknak természetesen nem lehetett ellenállni, ahogyan a nyusziknak sem, de az állati jó kezdés után körbesétáltunk, és megnéztük, mit tartogat a mesevilág.

Ebben az évben a víztakarékosság áll a központban, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a hozzánk érkező gyermekek a sok játék mellett erre is figyeljenek – kezdte Hajnalka. Látható, teljesen kiégett a kertben a fű, a növények is nagyon megsínylik a szárazságot. A kert végében már szárad a nyírfa, nagyon szomorú, ahogy a Mátra is szinte őszi képet mutat. Ezért is gondoltunk arra, hogy játékos formában hívjuk fel a figyelmet a víz szerepének fontosságára. Mini bábszínházat készítettünk, ahol a víz körforgását mutatjuk be, elmondjuk, hogy ebben milyen fontos szerepük van a fáknak, hiszen a fák varázslók, esőt tudnak csinálni. Ők juttatják el a felhőket a kontinensek belsejébe, egyszerűen felszívják a már leesett esőt és újabb felhőt csinálnak belőle, ami így tovább tud haladni. Mindezt egy mese keretében mutatjuk be.

Mennyire vannak tisztában a gyermekek a víztakarékosság fontosságával, illetve hogyan fogadják az újszerű elemeket?

Egy sor dolgot tudnak a gyerekek, de a szemléletváltáshoz mindenképpen fontos, hogy a szülők, a család partnerek legyenek ebben. Így például felhívjuk a figyelmet arra, hogy fogmosáskor ne folyassák folyamatosan a vizet, a zuhanyzáshoz is elég néhány perc. Érdekes módon a szürke víz fogalma szokott nagyon tetszeni, erről még nemigen hallottak, hogy például a fürdővizet tudjuk használni a wc leöblítéséhez. Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek nagyon fogékonyak, a meglévő tudásuk mellé hamar magukba szívják az új ismereteket.

A bejáratnál varázserdő túra is várja a családokat. Ez mit takar?

Peter Wohlleben író egészen újszerű megközelítésből mutatta be a fákat a nagyvilágnak, a gyerekek kedvéért emberi tulajdonságokkal ruházta fel őket, hogy könnyebben megértsék működésüket, és ezáltal közelebb kerülhessenek hozzájuk. Ennek apropóján rövid, egy-három kilométeres varázserdő túrákat szervezünk, mi boszik is, ahol az erdő titkaiba avatjuk be a gyerekeket. Emellett fa nagykövetnek és erdővédőnek várjuk őket, az ő feladatuk a felnőttek tájékoztatása a fák fontosságáról, az öreg fák védelméről, emellett a faültetésre való buzdításban is fontos szerepük van. Az erre járók és a helyi gyerekek is gyakran bekukkantanak, játszanak a boszilofonon, megsimogatják a nyuszikat, vagy éppen a varázssátorba telepednek le. Olykor a boszik is pihennek picit, ezért a látogatás előtt érdemes akár telefonon, akár a közösségi oldalon érdeklődni, merre járnak a Banya tanya házigazdái.

2022. szeptember 3.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Korepta Lilla