Csupán mutatóba, de leesett az első hó az Északi-Középhegységben. Igaz, hogy csak a várt hómennyiség töredéke hullott, pár órára mégis kifehéredtek a Bükk magasabb csúcsai. Péntek éjszaka Bánkúton jártunk, hogy első kézből számolhassunk be az első bükki havazás pillanatairól.

A régi népszokás szerint Erzsébet megrázza a dunyhát, azaz ekkorra rendszerint leesik az első hó. Ez általánosságban ugyan már nem igaz, ám a magasabb területeken még mindig életszerű ez a megfigyelés. Nem volt ez másképp idén sem, ugyanis november 18-án este (Erzsébet előestéjén) leesett az első hó a Bükk, valamint Észak-Magyarország térségében – s azóta többnyire már el is olvadt, vagy csak foltokban fellelhető.

A hazánkon átvonuló, sarkvidéki eredetű hideg levegővel társuló csapadékrendszer sokfelé szürkeséggel, áztató esővel és jelentős lehűléssel jelentkezett. A délutáni órákban az északi, északkeleti tájak területén rohamosan csökkent a hőmérséklet, mely sokfelé, köztük a Bükkben is havazást eredményezett.

A hegység lábától egyre felfelé haladva – a természet törvényeinek megfelelően – esőből havas esőbe, majd hóba váltott a csapadék. Az esti órákban kezdődő havazás mindössze csekély, lepelszerű hótakarót képzett a Bükkben, mely a reggeli órákra többnyire el is olvadt.

Bánkúti látogatásunk során már fagypont alatt volt a hőmérséklet, a csapadék gyenge havazás formájában hullott, miközben erős köd uralkodott. Ennek hatására a fák ágain és a talajhoz közeli növényzeten egyaránt gyenge zúzmara lerakódás is megfigyelhető volt.
A Bükk magasabb pontjain túl a késő esti órákban Szilvásváradon is havazott, ám az 1•C-os időben természetesen nem történt látványos változás.

A Bükk térségével ellentétben a Mátra továbbra is várja az első hó érkezését, hiszen a levegő hőmérséklete itt nem csökkent fagypont alá, így a csapadék tekintetében nem történt halmazállapot-változás. Az Időkép előrejelzése szerint azonban a következő napokban ismét előfordulhat havazás, az ország több pontján is:

“Vasárnap több helyen indulhat esősen a reggel, a Dunántúlon és a hegyekben néhol vegyes halmazállapotú csapadék (hó, havas eső) is előfordulhat. Délutánra a legtöbb helyen megszűnik a csapadék, északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, de délen és keleten várhatóan marad a borongós, felhős idő. Az északias szél délen, délkeleten élénk lehet. Hajnalban -3, +5, napközben 4-8 fok várható. “

 

2022. november 19.

Demecs Norbi