A múlt hétvégén visszatért a tavaszias időjárás, így sokan vették célba a természetet. Mi sem maradtunk otthon, s Gyöngyöspata térségben jártunk, ahol több ízben találkoztunk a tavasz mesés jeleivel.

Ahogy korábban megírtuk, péntek reggelre kifehéredtek a Mátra csúcsai – Kékestetőn és a Felső-Mátrában is 1-2 centiméter friss, összefüggő réteget képező hó hullott a péntek hajnali órákra. Délután azonban melegedés kezdődött, mely szombatra és vasárnapra is kellemes, kora tavaszias túraidőt hozott.
Virágzó gyümölcsfák, szirmot bontó vadvirágok, kellemes tavaszi szellő, rügyező fák és cserjék, zöldellő fű és mesés mátrai panoráma – ez fogadott minket szombaton a Mátrában, Gyöngyöspata térségben, ahol nyugtáztuk, hogy már az ébredő tavasz szele lengi körbe a tájat.
Amennyiben valaki a környékre szeretne tervezni egy friss, gyönyörű tavaszias túrát, ajánljunk néhány helyi tippet, mit érdemes felfedezni:
Séta a településen 
A Szűcsi, Szurdokpüspöki és Gyöngyöstarján között elterülő Gyöngyöspata hazánk egyik legkisebb városa, a Mátravidék egyik legjobb fekvésű települése. A környező, napsütötte hegyoldalakban szőlő- és gyümölcskertek nyugszanak, a hegycsúcsokról pedig messzire látni – nem véletlen, hogy már az őskorban is lakott volt a terület, majd az Árpád-kor újabb emlékeket hagyott ránk. Ezeket, valamint a Mátra sajátos értékeit, például csodás palóc házakat is lehet kutatni és csodálni egy patai séta során, miközben a virágzó cserjék, gondozott virágoskertek és szirmot bontó fákban gyönyörködhetünk.
Hétsoros Pincefalu és a Várhegy 
A Patai Várhegy oldalában található Hétsoros Pincefalu a Mátrai Borvidék egyik különleges, magával ragadó helyszíne. A „Hétsoros Pincefalu” területe már az avar korban is lakott volt. Az itt végzett ásatások során megtalált leletek (pl. a metszőkés) tanúbizonysága szerint pedig még szőlőtermesztést is folytattak az akkori emberek.
Egy kellemes, látványos, ám olykor izzasztó pillanatokat eredményező túrával a Pincefalu utcáin kanyarogva egészen a Várhegy csúcsáig kapaszkodhatunk, ahonnan lebilincselő kilátást nyerünk a városra és a Mátra csúcsaira egyaránt. A zászlórúdhoz érve a panorámát most, kora tavasszal virágzó mandulafák, valamint napsárga héricsek teszik még látványosabbá. A terület névadójának, Pata várának ma már csak benőtt, alig felismerhető sáncait lehet felkutatni.
A Kecske-kő 
A település nyugati szélén magasodó Kecske-kő a környék egyik leggyönyörűbb kilátópontja. Tetejéről 360°-os körpanoráma tárul elénk a Mátra csúcsaira, a Nyugati-Mátra tömbjére és a Kékesre egyaránt. A csúcson egykor katonai objektum működött, melynek napjainkra már csak rozsdásodó, jellegzetes tornyát pillanthatjuk meg, már a távolból. A 325 méteres csúcsra két irányból is felkapaszkodhatunk: a település felől kalandos, vadregényes, jelzetlen ösvények kanyarognak a legmagasabban álló kőszikláig, még Szűcsi felől műút kínál lankásabb lehetőségeket. Körös-körül pedig virágpompa: tavaszi héricsek, virágzó gyümölcsfák, ibolyatengerek, zöldellő fűzfákkal sora követi utunkat, miközben szemünkkel a Mátra vonulatát fürkészhetjük.
2024. március 11.
Demecs Norbi