Ifj. Zsombok Imrétől megtudtuk: péntektől végre jelentősnek mondható változás kezdődik a légkörben. Április eleje óta gyakran előfordult az a jelenség, hogy több hullámban érkeztek a hűvösebb léghullámok hozzánk, de minden sorozatnak vége szakad egyszer. Pénteken a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon fokozatosan kelet felé mozdul el, így ennek előoldalán a következő jó pár napban szubtrópusi eredetű levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

A melegedést már a hétvégén érezni fogjuk. Az anticiklon szárazabb levegőt szállít majd hazánkba, így kedvezőtlenek lesznek a feltételek a magasra-törő gomolyfelhők képződéséhez, de elenyésző mennyiségben fátyol illetve gomolyfelhők lehetnek az égen, de ezekből a felhőkből csapadékhullás nem várható.

Vasárnap délután a legmagasabb nappali hőmérsékletben északról dél felé emelkedő tendenciát érezhetünk majd. Amíg északon-északkeleten 21-24 fok közzé melegszik fel a levegő, addig délen akár 25-27 fok is lehet.

A jövő hét folyamán sem várható jelentősebb változás. Az anticiklonnak köszönhetően rengeteg napsütésre készülhetünk csapadék nélkül. A hőmérséklet emelkedő tendenciája napról napra tovább folytatódik, olyannyira, hogy a hét elején Heves megye szerte a legmagasabb nappali hőmérséklet 27-29 fok között alakul, de különösen szerdán, amikor már „uralni fogja” a Kárpát-medence légterét a meleg léghullám, akkor már akár 30 fok is lehet! Csütörtöktől a meleg mellé már nedvesség is társul, így megnő az esélye a helyi záporoknak, zivataroknak.

Szerdán délután országszerte 30 fok közelében alakul a napi maximum-hőmérséklet, sőt a déli megyékben akár nagyobb területen át is lépheti azt.

Szerző: KékesOnline
Térképek forrása: OMSZ
Fotó: pixabay