A sárga sáv és a piros háromszög kettőse a Galya-fennsíkon

Hosszabb erdei kirándulásaink, túráink alkalmával fontos, hogy előre megtervezzük az előttünk álló útvonalat. Célszerű figyelembe venni a várható szintkülönbséget, a kilométerek számát, a program időbeli hosszát, az adott táj terepviszonyait, és persze nem utolsó sorban a turistajelzéseket. Ma már a papíralapú térképeken túl – amik, tegyük hozzá, még mindig elengedhetetlen elemei a gyalogos túrázásnak – számos online vagy akár telefonos applikáció áll rendelkezésünkre a túratervezéshez, melyek a kívánt úti cél megadásával automatikusan kiszámítják a távolságot, az időtartamot és a szintkülönbséget. Na de mi a helyzet a fára festett, fehér alapon nyugvó különböző színű és formájú ábrákkal?

Sokan nem is tudják, hogy a turistajelzések mekkora segítséget és logikus átláthatóságot adnak a természetjárók kezébe, melyek ismerete nagyban könnyíti az erdőjárást. Cikkünkben a legfontosabb turistajelzések bemutatásával szeretnénk hozzájárulni olvasóink még könnyebb, még biztonságosabb kirándulásaihoz.

A sáv jelzés
A sokak által egyszerűen csak „csíknak”, „vonalnak” vagy „egyenesnek” nevezett jel hivatalos neve a sáv és főútvonalat jelöl. Bizony az természetben is vannak főútvonalak, amelyek fontosabb helyszínekről, például egy település központja, egy vasútállomás, egy buszpályaudvar, vezetnek hasonló fontosságú helyszínekre, közben viszonylag nagy távolságot leírva, sok látnivalót érintve. Ilyenek például a Kéktúrák, melyek országos jelentéssel bírnak, és jellemezően nem is egy tájegységen viszik keresztül a követőjüket. A legismertebb kék jelzések közé tartozik az Országos Kéktúra vonala, mely a Zempléntől kanyarog az Alpokaljáig, érintve a Mátra és a Bükk bérceit is.

Az Országos Kéktúra Ágasvár előtt

A piros sávok legalább egy tájegységen átvezető utak jelzésére szolgálnak, a sárga és a zöld sáv pedig egy adott tájegységen belülre korlátozódva bír helyi jelentőséggel, ilyen a Mátrában a Rákóczi turistaút is, a Gyöngyösről startoló sárga sáv jelzés. Előbb említett útjaink lehetnek jelvényszerző túramozgalmak részei is.

Mátraháza előtt

A + jelzés
Az A + jelzés összekötő utat vagy átkötő utat jelez, többnyire olyan színnel ellátva, amilyen színű sávjelzésből leágazik, vagy amilyen színű sávjelzésbe csatlakozik. Legtöbbször két sávjelzést köt össze egymással. Ebből kifolyólag, ha ilyen jelet követünk, sok esetben útkereszteződéseket is érintünk. Előfordul ebben az esetben az is, hogy a + jelzést a sáv jelzésből kiágazó, fontosabb ponthoz vezető útként jelölik.

A háromszög jelzés
A háromszög jelzés csúcsra vagy kilátópontra vezető utat tár elénk. Lehet kiágazó, mint például Kékestetőről a Sombokorra vezető sárga sáv jelzés esetében a sárga háromszög, mely a Sárkányos nevezetű kilátópontra vezet, vagy lehet hosszabb, mint a Gyöngyöstarjánból a Világos-hegyre vagy éppen a Szalajka-völgyből az Istállós-kőre vezető zöld háromszög jelzések. Nézőpont kérdése ugyan, de legtöbb esetben az ilyen jelzés követése mindig nagyobb szintemelkedést von maga után.

A négyzet jelzés
A tréfásan kockának emlegetett jelzés követése azok számára lehet fontos útjelző, akik szálláshelyet, menedéket, lakott területet kívánnak elérni, ugyanis e jelzés a legtöbb esetben ilyen objektumokhoz vezet, vagy olyan útra terel, ahonnan az előbb említettek már könnyedén megközelíthetőek. Napjainkban több esetben juthatunk el rajtuk étteremhez vagy élelmiszerbolthoz is. Ahová érkezik, ott többnyire tömegközlekedéssel való továbbutazásra is van lehetőség, vasútállomást, buszmegállót találunk ezeken a helyszíneken.

Érdekesség: a jelzések mérete egykor és napjainkban

A kör jelzés
Ha a nyári forróság közepette elfogyna a vizünk, érdemes a kör jelzéssel ellátott fatörzseket fürkészni, mivel e jelzésen haladva rövid időn belül forrásvízhez, ivóvízvételi lehetőséghez érünk. Színe többnyire olyan, mint annak a jelzésnek a színe, amelyből kiágazik, legtöbb esetben rövidebb, mindössze pár száz méteres utat jelöl. Ilyen az újonnan jelzett kék kör Mátraháza közelében, amely az Országos Kéktúra útvonalából ágazik ki a Szent László-forrás felé. Vannak olyan esetek is, ahol a kör jelzést követve nem feltétlenül ivóvízhez, hanem csak tóhoz, mocsároz, vizenyős területhez, esetleg vízeséshez jutunk.

Kör jelzés az Ilona-vízesés felé

Az L jelzés
A kulturális és történelmi értékeket kutatók számára igazán különlegesnek bizonyulhat a szintén kiágazó, rövid szakaszt jelölő „L”, ez a jelzés mutatja a várromokat, műemlékeket, egyéb romokat, melyek lehetnek például földsáncok, vadászkunyhó romok, stb.

Az omega jelzés
Alakjából máris következtethetünk rá, hogy ezek a jelzések a barlangokhoz vezetik a vándorokat. Az előbbiekhez hasonlóan rövid, kiágazó jelzés, színe olyan, mint az a jelzés, melyből elágazik. A Mátrában ilyen a piros omega jel, ami a Csörgő-lyuk-barlang bejáratához vezet, de a Bükkben számos színű, számos hosszúságú, ilyen formájú jelzést érinthetünk.

További jelzések

Üres karika, egyik végpontjában nyíllal: körséta, körtúra út. Rövidebb helyi túraútvonal, mely jelzésváltás, és többnyire kiágazó jelzés nélkül vezet vissza a kiindulópontra. Ilyen például Abasár környékén a sárga körsétaút.
Lila „m”: több helyen is találkozhatunk a lila színű „m” jelzéssel, melynek középső szára keresztet formál. Ez a Márai-út jele, mely egy szakrális, Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket érintő nemzetközi zarándokút. A Mátrában érinti például a sár-hegyi Szent Anna kápolnát vagy a fallóskúti Mária-kegyhelyet, a Bükkalján pedig Eger, Bogács, Kisgyőr és Miskolc a fontosabb megállói. Útvonala lehet önálló, de gyakran egy másik jelzéssel együtt haladva követhetjük.
Kerékpár: a kis bicikli piktogrammal ellátott utak természetesen kerékpárutakat jelölnek. Napjainkban ezek olyan használatban lévő vagy használaton kívüli egykori erdészeti utak, melyek szélességükből, hosszúságukból és minőségükből adódóan kiválóan alkalmasak egy-egy kerékpártúrára.
Ferde vonal:
a ferde vonallal lejelzett utak kijelölt, kitáblázott tanösvények útvonalát mutatják.
Korona jelzés: a Bükk-fennsík koronája, a környék legszebb helyszíneit bemutató útvonal.
Szőlő jelzés: a Mátrai Borvidék területén haladó, a Sár-hegy nyugati oldalában húzódó pincéket felkereső útszakasz Gyöngyös-Mátrafüred között.

A bemutatott, egy-egy kirándulás alkalmával leggyakrabban előforduló jelzések ismeretében további sikeres, biztonságos túrákat kívánunk olvasóinknak. Ne feledjétek, hogy manapság már sok alkalmazás és az internet is segíthet a tájékozódásban, de leghasznosabb útitársunknak mindmáig a papíralapú turistatérképek bizonyulnak.

2019. augusztus 27.

Kékes Online, Demecs Norbi

Fotó: Demecs Norbi