Két tipikus dolog, ami általában a kukában végzi, pedig számtalan módon felhasználhatjuk őket a kertben, teraszon, növényeink pedig meghálálják. Most ezeket mutatjuk.

Kávézacc a növényeknek

Sokaknak a reggeli kávé elengedhetetlen, de ezzel kínáljuk a vendégeket is. Nyári melegben pedig nagy sláger a jegeskávé számtalan formája. A kedvelt és gyorsan elkészíthető édességhez, a tiramisuhoz is használunk kávét. Mindezekben közös, hogy a kávézacc általában megy a kukába, pedig felhasználása nagyon sokrétű, vegyük sorra ezeket.

A kávézacc gazdag nitrogénban, a növények egyik legfontosabb tápeleme ez, így még a szobanövényekre is jótékony hatással van. Fontos viszont, hogy ne közvetlenül a cserépbe szórjuk, mert megpenészedik. Szárítsuk ki, majd a locsolókannába tegyünk egy-két kanállal, szobanövényeink hálásak lesznek. A kertben földdel keverve, vagy öntözővízként olyan növényekhez jó használni, amelyek a savanyú talajt kedvelik, a virágok közül ide tartoznak a rododendronok, rózsák, magnóliák, muskátlik, de a páfrányoknak is jót tesz. A gyümölcsök közül az áfonya, az eper és a som is szereti kávézaccot. Korábban írtunk a palántanevelésről, nos, ha jövőre szeretnénk majd belefogni, ahhoz is hasznos lehet, mert kalciumban és magnéziumban is gazdag a zacc, és amikor elkezd bomlani, nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki. A kávézacc javítja a talaj összetételét, illetve légáteresztő képességét.

Az a szép zöld gyep, csak az fog hiányozni – mondja Poldi bácsi az Égigérő fű című több évtizedes, immár klasszikus, népszerű ifjúsági filmben. Szép zöld gyepet mindenki szeretne, így a kávézaccot a gyep javítására is használhatjuk. Itt is igaz az, hogy vízben oldjuk fel, utána használjuk. Szinte nincs olyan kertbarát, aki ne küzdene a folytonosan megjelenő csigákkal, amelyek hihetetlen mennyiségben képesek megjelenni, és természetesen otthagyni nyomukat  jobb esetben csak a megrágott leveleken, rosszabb esetben a puszta növényszárak látványa borzolja a gazdák kedélyeit. A csigák nem szeretik a kávézaccot, így az ágyások között is hatásos lehet.

A sokrétű tojáshéj

Az előbb a csigákkal fejeztük be, jó hír, hogy a csigák a kávézacc mellett a tojáshéjat sem szeretik. Mielőtt rátérnénk, mi mindenre jó még a tojáshéj, nézzük meg, hogyan használjuk, hiszen hasonlóan a kávézacchoz, ez is leginkább a kukában végzi, hiszen sok helyen nincs lehetőség komposztálásra. A tojások héját mossuk meg, amennyiben nyersen használjuk fel, majd szárítsuk meg őket. Amikor már szárazak, akkor törjük össze apróra, a legjobb erre a mozsár, abban elég apróra tudjuk morzsalékosra zúzni őket. Akinek nincs, az tegye bele egy zacskóba, és húsklopfolóval, néhány határozott mozdulattal ugyanezt az eredményt tudjuk elérni. Érdemes egy üvegben gyűjteni, és ha egy nagyobb mennyiség összejött, akkor használjuk fel.

Vissza tehát használatukhoz, a csigákról már beszéltünk, hogy érdemes ezt is bevetni azokon a helyeken, ahol úgy látjuk, a csigák előszeretettel lakmároznak. A tojáshéj jótékonyan hat a paradicsomtermesztésben is. A virágzás végi rothadás, amit a kalcium hiány okoz, gyakori a paradicsomban, a paprikában. A tojáshéj elegendő mennyiségű kalciumot tartalmaz, szórjuk a fiatal növény köré a talajra, és amint lebomlik, a növény majd elkezdi felvenni a kalciumot a talajból. A tojáshéj ugyanis kalciummal, magnéziummal, és más ásványi anyagokkal látja el a talajt. A tojáshéjat használhatjuk még cserepes, konténeres növényeinkhez is. Amennyiben az apróra zúzott tojáshéjat szórunk a gyökér alá, ezzel lehetővé tesszük a jó vízelvezetést. Ráadásul a tojáshéjak lebomlanak, így tápanyagokkal látják majd el a növényt. Végül, de nem utolsó sorban, van aki mulcsként használja, így kevésbé adunk helyet a gyomnövényeknek. Persze tegyük hozzá, ehhez ipari mennyiségű tojást kell ennünk, ám egy kis területen érdemes kipróbálni. A tojáshéj további felhasználásáról, ami jótékonyan hat egészségünkre, legközelebb írunk.

Érdemes tehát végiggondolni, hogy mindaz, amit korábban csak kidobtunk, milyen hasznosan és eredményesen használhatunk fel.

 

2021. június 14.

Kápolnai Nagy Ágnes