Vasárnap a Malik névre keresztelt viharciklon képében érkezik újabb hidegfront, akár 100 km/órás lökéseket is meghaladó szélvihar várható országszerte, kiemelten az északi országrészben. A szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy ne parkoljanak fák vagy oszlopok alá, kerüljék az erdőket és amennyiben tehetik, biztosítsanak fedezéket háziállataik számára is.

Az elmúlt napokban markáns frontrendszerek váltják egymást. Még egyik nap melegfronti hatás van érvényben, addig a következő nap időjárása már hidegfrontot hoz, melyet újabb melegfront követ, és így tovább. A mögöttünk álló héten igazán jelentős volt a kilengés, mely nem csak a természet számára, de az emberi szervezetnek is megterhelőek a hirtelen ingadozások. Sokan küzdenek emiatt rosszullétekkel, vérnyomás-ingadozással, fejfájással és nyugtalansággal, de az immunrendszert is fokozott támogatásra szorul ezeken a nehezebb napokon.

Vasárnap hajnalban éri el hazánkat a Malik néven említett viharciklon,

mely rendkívül erős, viharos széllökések formájában fog jelentkezni. A ciklon nyugatról, Nagy-Britannia felől éri el Magyarországot. A Brit Meteorológiai Intézet jelentése szerint a szigetországban a szél sebessége a part menti területeken 120 km/órás sebességű, a bentebb eső, a parttól távolabbi régiókban pedig a 60-100 km/órás széllökés söpörnek végig. Hasonló erősségű viharokra készülhetünk Magyarországon is.

Hazánk nagy részén 80, főként északon akár 100 km/órát meghaladó lökésekre is számítani kell, emiatt 14 megyében, köztük Heves megyében is másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Az időjárási helyzet függvényében akár a legmagasabb fokú, piros fokozat is kiadásra kerülhet –

olvasható az Időkép.hu portálon.

A szakemberek fokozott figyelemre és óvatosságra intik a lakosságot: a felhívások szerint semmiképpen se parkoljunk fák vagy oszlopok alá/közelébe, de az sem tanácsos, ha parkoló helyzetű autónk felett éppen villanyvezeték függ. Érdemes ilyenkor elkerülni az öreg erdőterületeket, ugyanis a túrautakról baleset esetén még körülményesebb a mentés folyamata, valamint a heves lökések miatt akár több száz kilogrammos ágak törhetnek le, fákat csavarhat ki a szél. Célszerű gondoskodni háziállatainkról is, számukra is megfelelő búvóhelyet biztosítani (hátsó épület, pince vagy padlás megnyitása) a vihar idején, ahol ők is meg tudják húzni magukat.

 

2022. január 29.

Demecs Norbi

Felhasznált források: Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat, Metro.co.uk