A Jó Isten kalapjának dísze – így is nevezik a fritillaria meleagris-t, vagyis a mocsári kockásliliomot, mely hazánk egyik legritkább, „vöröslistás” védelem alatt álló, csodaszép tavaszi vadvirága. Míg egyes hazai területek vizenyős rétjein sokszor tömegesen fordul elő, addig a Mátrában mindössze csak néhány szál létezését tartják számon. Jelen összeállításunkban ennek a törékeny ékszer nyomába eredünk.
Mivel egyedeit a Mátrában igencsak ritka előfordulás jellemzi, térségünkben a növény kiemelt védelmet élvez. Annak érdekében, hogy ez a ritka szépség továbbra is fennmaradjon, s zavartalanul virágozhasson, valamint élhessen és szaporodhasson természetes élőhelyén, cikkükben mi sem tárjuk fel a kockásliliom lelőhelyét, mindössze – mint a mátrai élővilág egyik ritka szereplője -, fotókkal illusztrálva mesélünk köztudott és kevésbé ismert jellemzőiről. Ritkaságából és kifejezett szépségéből adódóan a legtöbb mátrai tanösvény nyomvonalán kihelyezett bemutató-táblákon is szerepel a növény, mint a Mátra egyik ritka kuriózuma.
A mocsári kockásliliom vagy kotuliliom az egyszikűek osztályának liliomvirágúak rendjébe, ezen belül a liliomfélék családjába tartozó faj. Gyakran nevezik ezt a fajtát egyszerűen csak kockásliliomnak, annak ellenére, hogy a liliomfélék családjába tartozó kockásliliom nemzetség mintegy 130 fajt számlál a világon, ebből csak Európában több mint 20 kockásliliom faj található. A mocsári kockásliliom hazánkban 2016-ban az év vadvirága címet viselhette. Hazánkban védett, eszmei értéke 50.000 Forint.


A tápközegéül szolgáló talaj minőségétől és vízellátottságától függően általánosságban 10-30 centiméter magasra növő, hagymás, évelő növény, melynek igazán magas a mérgező alkaloidtartalma. Április-május környékén nyíló virágai bókoló tulipánra emlékeztetőek, néha párosával fejlődnek, bíbor vagy rózsaszínűek, néha fehérek. A kockásliliom nevét és latin nemzetség- és fajnevét virága pártájának feltűnő mintázatáról kapta: felszíne a sötét bíbortól a halvány rózsaszínig különböző árnyalatokkal, sakktáblaszerűen, kifejezetten szabályos mintát követve kockázott. A párta mintázatára utalva kockás kotuliliomnak, kockaliliomnak is nevezik. A liliomfélékhez való tartozását hangsúlyozva kotuliliomnak, vadtulipánnak és fekete tulipánnak is nevezik. Népnyelven említik még bébic virágként, réti kisasszonyaként, szerencsemákként, de még lázár harangként is.

Nedves réteken, ligeterdőkben, üde cserjésekben fordul elő, egyes területeken tömegesen, máshol csupán 1-2 szállal jelenik meg. Mivel a környezeti paraméterekre felettébb érzékeny indikátorfaj, kiválóan alkalmas természetes élőhelyek állapotváltozásának jelzésére. Fontos a természetvédelem számára, ugyanis gyakoriságának megváltozásával (egyedszámának csökkenésével vagy növekedésével) felhívja a figyelmet a teljes ökoszisztéma sérülékenységére. Jellegzetes, felálló, bunkószerű toktermései május–júniusban érnek. Nyár közepére visszahúzódik, csak száraz, terméses kórói jelzik meglétét.

Az IUCN Vöröslista kategóriái szerint a kockásliliom sebezhető státuszban van Romániában és Ukrajnában, veszélyeztetett Magyarországon és Svájcban, kritikusan veszélyeztetett Szlovákiában, s már sajnos kihaltnak tekintett Csehországban és Belgiumban.

Kertészeti termesztésben nemesített fajtáit napjainkban egyre több helyen forgalmazzák. A boltokban, kertészetekben kapható kockásliliomokat óvatosan kell hozzászoktatni a környezetváltozáshoz, hiszen azt természetes élőhelyükön is nehezen viselik. A tavasszal megvásárolt cserepezett növényt először célszerű a lakásban vagy fagymentes melléképület fényes helyiségében, ablakában tartani, majd elvirágzás után a kertben, laza, tápanyagban gazdag talajban kaphatnak helyt. Rendszeres öntözést és fokozott gondoskodást igényel.

Érdekesség

Kis országban élünk ugyan, területei és tájegységei mégis ezerszínűek és rendkívül változatosak. Igazolja ezt például az is, hogy amíg a Mátrában mindössze csak néhány szál lelhető fel a mocsári kockásliliomból, addig bő 200 kilométerre távolabb, Zala megyében ezerszámra nyílnak a nevezett vadvirágok. A Dunántúl vizes rétjein minden évben nagy várakozás előzi meg a mocsári árterek ritka kockásliliomainak nyílását a zalai falvakban. Olyan törékeny, szépséges tüneménye ez a lápi vidéknek, amit a zalai falvak lakóinak, s a távolról érkező utazóknak is mindenkinek látnia kell. A növény virágzásának olyan tisztelete és hagyománya van Zalában, hogy fesztiválokat, sőt, még kockásliliom-túrákat is szerveznek a térségben.

 

2022. április 23.

Demecs Norbi