Erdőben barangolásaim során novemberben egy kitűnő tűlevelű növény termését, a borókabogyót gyűjtöttem be, mely kiváló fűszer lehet konyhánkban, de gyógyhatásának is hasznát vehetjük. A Mátra déli oldalán ligetek alakultak ki a növényből, ahonnan én magam gyűjtöm a termést.
Gyógyhatása régóta ismert: felhasználható az olaja, élénkítő, gyomorerősítő, tisztítja a légutakat, húgyutakat. A reumás panaszokra hatásos a szétrágott borókabogyó. Gyógyítja a szájüregi fertőzéseket, frissíti a leheletet, fertőtlenítő hatása van. Fűszerként nagyon jól illik a vadas, illetve káposztás ételekhez, bárányhoz.

Kitűnő páclevet lehet készíteni belőle. Zsálya, oregánó, bazsalikom, babérlevél, rozmaring, majoranna jó barátja ennek a fűszernek. Körtének, almának, birsalmának, szilvalekvárnak nagyon jó ízesítője lehet, amit húsok mellé adhatunk.

Reumás panaszokra a következő recept szerinti borókás bedörzsölőt ajánlom:

Hozzávalók:

50 gramm zúzott borókabogyó
10 gramm rozmaring levél
25 gramm ricinusolaj
egy pohár denaturált szesz.

A hozzávalókat összekeverjük, áztatjuk egy hétig, leszűrjük, és a ricinusolajhoz keverjük. A beteg, reumás részeket bedörzsöljük vele. Az üvegbe töltött bedörzsölőt a hűtőben tároljuk.

2024. 01. 23.
Kékes Online, Dávid Krisztina, Mátra éléskamrája
Fotó: Freepik, ededchechine