Az ébredező természet szépségei sokunkat csábítanak a szabadba. A hétvége időjárása tavaszias lesz, így akár a Mátra mesés vidékén is barangolhatunk, felfedezve az ébredező szépségeket. Túratippjeinkkel szeretnénk segíteni azoknak, akik még nem döntötték el merre induljanak – akár most, akár egy későbbi alkalom során.

1. Sziklák és panorámák túrája

A Mátra egyik leggyönyörűbb útja vitathatatlanul a Kékestető és Parádfürdő között húzódó túraút, melynek jelentős része párhuzamos az Országos Kéktúra útvonalával. Az ország tetejéről, Kékestetőről kelet felé indulva, kb. 2 kilométer múlva érjük el a környék legszebb kilátópontját, a Sas-kő monumentális sziklameredélyét, melyről több száz métereres mélységben alattunk a táj, mint egy terepasztal, úgy tárul elénk. A természetes kilátóhelyről a Mátra északi völgyeiben fekvő településeken túl többek között a Karancsság, a szomszédos Bükk tömbje, de tiszta időben a Magas-Tátra is megpillantható.

A folytatásban, továbbra is a Kéken, a Mátra főgerincének oldalában kanyarogva a Disznó-kő sziklája következik, melyről már az ország második legmagasabb tömbjét, Galyatetőt is megpillanthatjuk.

Túránk következő szakaszában, a Markazi-kapuhoz érve az utat célszerű a zöld jelzésen, az Ilona-völgy felé folytatni, majd a túra zárásaképp az Ilona-vízesést, és a Károlyi család híres gesztenye-sorát, valamint a gyógyító forrásvizet kínáló Szent István-csevice kutat is megtekinthetjük az Ilona-völgyben, miközben Parádfürdőre sétálunk.

2. Vadvirágok hazája

Az elsősorban a Mátra déli lábánál található többnyire kopár, füves, 300-500 méter magas kiemelkedések a legalkalmasabbak egy kora tavaszi vadvirágtúrához. Nyugatról keletre haladva az Apci-Somlyóra, a Patai Várhegyre, a gyöngyöstarjáni Hosszú-hegyre, a gyöngyösi Sár-hegyre, Mátrafüred és Pálosvörösmart térségében a Benehátra vagy a Verpeléti Várhegyre ellátogatva nem csak gyönyörű panorámát kapunk a Mátra vonulatára, de sárgán pompázó tavaszi héricsekben, kéklő ibolyákban, leánykökörcsinekben, salátaboglárkákban és csillagvirágokban is gyönyörködhetünk a virágzó cserjék látványa mellett.

3. Szent falvak nyomában

A Mátra magasabb régióiban – így a Felső-Mátrában is – még várnunk kell az igazi tavasz ébredésére. Ám évszaktól függetlenül, az ország legmagasabban fekvő településén, Mátraszentimrén és környékén mindig mesés túralehetőségek várnak ránk. A térség egyik leggyönyörűbb túraútja a mindhárom “szent falucskát” érintő, alábbi körtúra:

Mátraszentimréről a zöld sáv jelzésen a Narád-oldalban, egy kövesebb szakaszon ereszkedünk le a Narád-patak völgyébe, ahonnan egy rövid kapaszkodó után, a Sípark alsó területét érintve érkezünk Mátraszentistvánba. Itt az országos Kéktúra útvonalához, vagy a Mátrabérc túrajelzéshez csatlakozva érdemes felkeresni az Vöröskő-hegyen álló kilátótornyot, majd onnan leereszkedve, Mátraszentlászló hangulatos hegyvidéki utcáit átszelve – már a kék + jelzést követve – a Három falu templomához jutunk. A nemrégiben felújított épülettel szemközt található Sztepán-rétről tiszta időben a Magas-Tátra csúcsaiig is ellátni. Gyalogtúránkat folytatva a kék+ jelzésen, ismét átkelve a Narád-patak hangulatos völgyén, visszaérkezünk kiindulópontunkra, Mátraszentimreére.

4. Markaz értékei

A Mátraalján fekvő Markazt az ország egyik legszebb fekvésű településeként is emlegetik. A Mátra magas bércei, a Vár-patak impozáns völgye, a település déli határában elterülő hatalmas tó és az Alföld találkozása valóban páratlan természeti képet mutat.
A könnyebb túrákat kedvelők számára a Markazi-tó megkerülése jelenthet csodás pillanatokat: a virágzó gyümölcsfák is díszfák, a zöldellő táj, a szelíd utcák és a tópartról a Mátra felé nyíló páratlan panoráma felejthetetlen élménnyel gazdagítja azokat, akik ide látogatnak. A nehezebb, combosabb túrákat kedvelő gyakorlott természetjáróknak a Markazi vár és a felette magasodó Hegyes-tető meghódítását javasoljuk, mely pontokról lebilincselő kilátástárul mindazok szeme elé, akik vállalják az izzasztó perceket.

5. Szurdokvilág

A Nyugati-Mátra vadregényes világa bővelkedik patakvölgyekben, mély vízmosásokban, és nagyobb, látványos szurdokokban is. Aki Mátrakeresztesre látogat a hosszú hétvégén, ne hagyja ki a gyönyörű Alsó-és Felső vízesés felkeresését, amelyek a település központjában található parkolóból rövid, de kalandos túrával érhetők el a piros + jelzés mentén.
Ugyaninnen a Csörgő-patak völgyében kanyargó piros sáv jelzést követve kb. 3 kilométeres túrával érhetjük el a megkapó Csörgő-szurdok vadregényes völgyét, mely a Mátra egyik legszebb szurdokja.


Szintén a Nyugati-Mátrában, Tar település szomszédságában találjuk az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapó Szakadás-árkot. A sokszor szűk, csapadékos időjárás esetén száraz lábbal szinte megközelíthetetlen szurdokvölgy a kalandvágyók egyik közkedvelt mátrai terepe. A Csevice-völgyéből kiágazó szurdokvölgy felkeresése elsősorban a gyakorlott és kalandvágyó túrázók számára ajánlott.

5 +1. – Vérszilva-szerelem

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy virágzásnak indult a gyöngyöstarjáni bekötőút mellett található, híres vérszilva-fasor. A közel 1 kilométer hosszban pompázó fasor és a Mátra látképének kettőse mesés képet tár elénk, nem véletlen, hogy a virágzás idején rengeteg látogató érkezik a térségbe.

2024. március 16.

Demecs Norbi