A csillagászat napját Magyarországon több mint két évtizede rendezik meg, az eseményen évről évre több ezer érdeklődő pillanthat távcsőbe a nyilvános bemutatókon. A rendezvénysorozat célja az, hogy minél közelebb vigyék az emberekhez a csillagászat tudományát.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján is olvasható tájékoztató szerint idén országszerte több mint húsz helyszínen rendeznek programokat ebből az alkalomból. Gyöngyösön pénteken 21 órától a Tesco parkoló lesz a helyszín – mondta el kérdésünkre Varga András, a szervező Praesepe Csillagász Kör Egyesület elnöke.

– A fő attrakció az első negyedben lévő Hold lesz, az esemény időpontja is ehhez van kötve. A városban sok a zavaró fény, ami korlátozza a lehetőségeinket, de a Hold tökéletesen megfigyelhető. Másik érdekesség is lesz érdekesség: megfigyelhetünk egy kettős csillagot, a Göncölszekér rúdjának középső csillaga melletti Kis bérest. Ez olyan halvány, hogy egyébként alig lehet észrevenni.

Komoly eszközökkel készülnek?

Természetesen. Két távcső lesz kint, de úgy gondolom, hogy ez elegendő ahhoz, hogy az érdeklődőknek megmutassunk mindent, amit péntek este érdemes és lehet. Vannak azok akik tájékozottak, és tudatosan jönnek el a programjainkra, és vannak akik csak mellettünk elhaladva veszik észre az érdekességet, aztán ott ragadnak.

A Magyar Csillagászati Egyesület közleménye szerint ezen a hétvégén, szombat este a Hold majdnem félholdként látható (az első negyed május 12-én lesz), kora este, napnyugta után a Vénuszt, késő este pedig a Jupiter és holdrendszere lesz az este legfőbb érdekessége. A csillagászat napja “mozgó ünnep”, amely minden évben a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

2019. május 9.

Kékes Online, Debnár Ádám

Képünk illusztráció.