Október második hetében, több napon át intenzíven esett, s ez pótolta a késő nyári, kora őszi csapadékhiányt. Emiatt térségünk hegyi vízfolyásai is megduzzadtak, melyek természetjárók és fotósok tömegét vonzzák ilyenkor. A Mátra és a Bükk közkedvelt turisztikai célpontjai is meseszép látványt nyújtanak áradáskor, mint például az Ilona-vízesés, a Sebes-víz, de a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés is, amelyet mi is megcsodáltunk. Cikkünkben mutatjuk a képgalériát!
A Bükk-hegységben található észak-dél irányú Szalajka-völgy nem csak Szilvásvárad, de egész Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja. Az élmények völgyeként is nevezett Szalajka-völgy valóban számtalan élményt kínál.

Vízesés a pisztrángfüstölő mellett

A Szilvásváradra látogatók számára kihagyhatatlan például egy frissítő séta az idős gesztenyefák ölelésében, utazás kisvasúttal, egy jól átsült, ropogós pisztráng elfogyasztása, a Millenniumi-kilátó meglátogatása, a Szabadtéri Erdei Múzeum megtekintése.

A Szikla-forrás

Mindezek mellett a Szikla-forrás vagy éppen a Fátyol-vízesés felkeresése is csodás élményt nyújthat, utóbbi most pontosan olyan, mintha a természet arájának végeláthatatlan fátyla borulna a talajra.


Hogyan is jött létre a Fátyol-vízesés, mely teljes egészében a természet alkotása? Arra az Élmények völgye honlapon kaptunk szakszerű választ: „A vízgyűjtő területére hulló csapadékvíz a talajtakarón át a mészkőbe szivárog, szénsav-tartalmával annak egy részét feloldja és magával szállítja a forrás felé. Felszínre bukkanása után megkezdődik az oldott mésztartalom kiválása a patak vizéből. A Szalajka-forrás alatti völgyszakaszban, a forrástól 500 méterre összeszűkül a völgy, ahol eredetileg is réteglépcső, vízesés alakult ki. A víz folyása itt felgyorsult, vizéből szén-dioxid illant el, és az oldott mésztartalom egy része kivált a köveken, ágakon. Hosszú földtörténeti idő alatt hatalmas forrás mészkőpárna képződött, teljesen kitöltve a völgytalpat. Homlokzatán továbbra is megtörik a víz esése, folyamatos a mészkiválás, gyarapítva a felhalmozódást. Az előrenyomuló párna homlokzatán sorakoznak ma is a Fátyol-vízesés gátjai. A mészkiválást meggyorsítják a vízben, a gátak homlokzatán, a mederbeli köveken, ágakon megtelepedő moszatok és mohák. Megnövelik azt a felületet, melyen a víz lefut, így a szén-dioxid elillanása, a mészkiválás gyorsabb ütemű.”

Közlekedjünk óvatosan az erdőben!

Bár a Szalajka-völgy kiépített útja kellemes sétát kínál, a hasonló, fokozottan csapadékos időszakok után nem szabad elfelejtenünk, hogy az erdei túrák ilyenkor veszélyesek is lehetnek. A Bükk fő felépítő anyaga a mészkő, mely alapesetben is igen könnyen repedezik, mállik, nedves állapotban pedig még inkább felerősödik eme tulajdonsága, emiatt szó szerint könnyen kicsúszhat lábunk alól a talaj. Továbbá a mészkősziklák nedves felületei kifejezetten csúszósak, így erdei túráink alkalmával ebben az időszakban közlekedjünk fokozott figyelemmel és óvatossággal, megfelelő felszereléssel, túraruházatunkat túrabakanccsal és túrabottal egészítsük ki.

Kellemes élményeket, jó utat, balesetmentes túrázást kívánunk Mindenkinek!

2020. október 24.

Demecs Norbi