A Mátraaljai Munkaadók Egyesülete Gyöngyös gazdasági életének meghatározó szereplője, közel 70 elismert helybéli vállalkozás alkotja tagságát. Az egyesület vezetése a napokban tagságának írt egy határozott hangvételű levelet, melyben azt javasolják, tagjaik közvetlenül adakozzanak, ne a városházán keresztül.

A nyilvánosságra is hozott levél előzménye, hogy Gyöngyös városvezetése felkérte a helyi a kis- és középvállalkozásokat arra, hogy – a vállalkozásoknál pénzt hagyó kormányrendelet ellenére – ne csak 1 %, hanem továbbra is 2 % mértékű iparűzési adót fizessen. A városvezetés ötlete szerint a többletet befizető vállalkozók megjelölhetik, kinek szánják 50 %-kal több adóbefizetésüket és az önkormányzat majd a megjelölt célra fordítja.

Utalj a városházának, eddig is megoldották

A legújabb városházi ötlettel kapcsolatban joggal lehetnek fenntartásaik a gyöngyösi vállalkozóknak, sőt, mindenkinek, hiszen a közelmúlt pénzügyi akciói mind kínos magyarázkodással zárultak. Sem az adományként összegyűjtött 3,7 millió forintból nem vett tesztgépet a baloldali (MSZP-DK-Jobbik-Momentum) vezetésű önkormányzat, sem arra nem adtak elfogadható választ, hogy a közel hatszoros áron eladott tesztelési lehetőség – melyet egy mindössze 2.300 forintért megvehető teszttel végeztek – miért került 12.700 forintba a gyöngyösieknek. Egy közös pontja azonban van az akcióknak: mindkettőt ugyanarra az önkormányzati bankszámlára kellett utalni. És most is önként jelentkezik a városháza: majd ők kezelik a vállalkozók túlfizetését.

Erre az ötletre reagált a Mátraaljai Munkaadók Egyesülete. Az elnökség szintén súlyos indokokat sorolt fel, miért nem javasolják az adófizető vállalkozóknak, hogy a városházi vezetésre bízzák befizetésüket.

Minden kezdeményezést elgáncsolt a polgármester és a városháza

Mint tagságuknak írt levelükben fogalmaznak, Gyöngyös Város polgármestere azzal a kéréssel fordult minden helyi vállalkozáshoz, hogy lehetősége ellenére ne éljen az 1%-os iparűzési adó kedvezménnyel. Kérése az, hogy fizessük be ezt, és az adó többlet 50 %-ig rendelkezési jogot biztosít számunkra. Sajnos azt kell mondanunk, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem javasoljuk ezt a megoldást.

A Mátraaljai Munkaadók levele így folytatódik:

Minden, a vállalkozások irányából érkezett kezdeményezést elgáncsolt Polgármesterünk és a mögötte dolgozó önkormányzat.

Szeretnélek emlékeztetni a fél órás ingyenes parkolásra, a kerékpárútra az ipari parkba, az önkormányzati összekötőre az MME tagok számára, illetve az építményadó igazságosabbá tételére. A fél órás ingyenes parkolás a választási ígéretek ellenére nem valósult meg, az ipari park kerékpárútjának tervezése az iparűzési adó ide irányított 10 %-ából történhetett volna. Ennek valós, lezárt, kézzelfogható eredménye máig nincs, stb… A vállalkozások oldaláról elfogadhatatlan, hogy néhány héttel ezelőtt, minden előzetes egyeztetés nélkül kívánt a város adóemelést (építményadó) végrehajtani, amikor már a vállalkozások egyébként is rendkívül nehéz helyzetben voltak.

Az elmúlt években a gazdaság elsődlegességét folyamatosan tagadta a Város vezetése, semmilyen segítséget nem kaptunk. Többszöri kérésünk ellenére nem kaptunk áttekintést az irányított HIPA 10 % felhasználásáról, itt is nagyon hiányzik az átláthatóság. Soha nem kaptuk meg a várt „VÁROS” nevű szolgáltatást, önkormányzatunk nem záloga a fejlődésnek, talpra állásnak. Ez a múlt, ez az állapot nem alapja a Polgármesterünk kérésének.

Városunk működőképességének fenntartása viszont alapvető érdekünk és bizonyos mértékig felelősségünk. Ezért alternatív javaslatunk, hogy akinek módja, lehetősége van források felszabadítására, közvetlenül támogassa a Város arra érdemes intézményeit, civilszervezeteit, kultúráját! Ennek koordinálásában szívesen szerepet vállal az MME elnöksége. Ezek a pénzek így nem válnak politikai csatározások eszközeivé, illetve professzionális vezetői kontroll alá kerülnek.

Gyöngyös, 2021. február, Tisztelettel: Mátraaljai Munkadók Egyesületének elnöksége”

A gyöngyösi munkaadók nem levegőbe beszélnek, ha adományról van szó

A közel 70 helybéli vállalkozás tagságával működő egyesület legutóbb azzal került hírekbe, hogy decemberben 1,5 millió forint adományt adott át a gyöngyösi Bugát Pál Kórháznak.

Orbán Tamás, a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének elnöke az átadáskor elmondta, a helyi vállalkozók összefogása eredményezte, hogy ezzel a szép összeggel tudjuk segíteni a védekezést. A cél nemes, az üzenet pedig értékes: hiszen ha kell, az egészségügyi dolgozók segítenek nekünk, de ha kell, akkor rajtunk a sor, hogy segítsünk a Kórháznak. A Mátraaljai Munkaadók Egyesülete, mint szervezet, de tagjai közül nagyon sokan önállóan is nem először tesznek bizonyosságot a kórház iránti nagyvonalúságukról. Támogatásuk, máskor is, de most különösen jókor érkezett. A kórház vezetése – egyeztetve a vállalkozókkal – a védekezéshez szükséges eszközöket vásárolt az adományból.

Támogassunk – de közvetlenül!

A Mátraaljai Munkaadók Egyesülete már a gyakorlatban is bizonyított, ezért érdemes lehet megfontolni javaslatukat: akinek módja, lehetősége van források felszabadítására, közvetlenül támogassa a Város arra érdemes intézményeit, civilszervezeteit, kultúráját!

Kékes Online, Zelei Dániel

2021.02.18. Fotó: mmegy.hu, Mátraaljai Munkaadók Egyesülete közösségi oldala